Een nieuwe blik op… Stichting Werkgroep Oud-Heerenveen

Elke dinsdagochtend zijn ze te vinden in Museum Heerenveen. Elke week barst het van de verhalen en anekdotes. Van enthousiasme spreken ze allemaal door elkaar en buitelen ze over elkaar heen om alles onder mijn aandacht te brengen. Het is duidelijk dat de werkgroep samen veel werk verzet in de verschillende taakgroepen. Ze zijn met zo’n 25 vrijwilligers die het werk onderling verdelen. Tijd om twee leden beter te leren kennen: Dennis van Galen (46) en Akke Visser (77).

Akke zit als voormalig secretaris goed in het verhaal van de werkgroep: “Vanaf 1987 tot 2012 maakte de werkgroep deel uit van de Vrienden van het Museum Heerenveen. Uiteindelijk maakten wij ons los van de Vrienden en gingen als zelfstandige stichting verder. Binnen de werkgroep is educatie de rode draad die alle activiteiten, en dat zijn er nogal wat, met elkaar verbindt. Zo houden we ons bezig met rondleidingen, lezingen, spitten, het verstrekken van informatie en het inrichten van tentoonstellingen in het Historisch Informatie Punt (HIP) in de bibliotheek van Heerenveen. Daarnaast organiseren we de jaarlijkse Open Monumentendag en geven advies aan onder andere de gemeente. Het mooiste voorbeeld daarvan is de Compagnonsstraat die mede door de Werkgroep behouden en gerestaureerd is in de oorspronkelijke staat. Daarnaast kunnen jullie ons kennen van de maandelijkse pagina in GrootHeerenveen.”

Liefde voor verhalen

Kennen jullie deze verhalen al? Het duurste stukje grond van Heerenveen is te vinden op de Lindegracht: 3000 gulden voor een ‘hûske’ die van eigenaar overging van de opticien naar de slager. Of ken jij het huis met de dertien trappen? Of wist je dat de naambordjes bij de portretten in Crackstate niet kloppen? Heb jij wel eens een Heerenveens Turfje geproefd? En wist je dat pas in 1934 Heerenveen één gemeente geworden is? Daarvoor lag het dorp in 3 verschillende gemeenten. Of heb je wel eens gehoord over de Dubbele Regel in Heerenveen? Het was vroeger net een dorp op zich, vol met winkeltjes, een café en een jachtwerf. “De timmerman die daar zat, had in de winter weinig werk om handen dus plaatste hij eens een advertentie: op maat gemaakt. Toen kon je nog voor 4 gulden een grafkist laten maken” vult de nestor van de groep aan. De groep heeft duidelijk veel liefde voor de verhalen over Heerenveen!

Wibbo

Via internet komen er steeds meer vragen en verzoeken binnen van particulieren. Zo kwam er een tijdje geleden de vraag om suggesties te doen voor straatnamen in het Oranjewoudflatgebied. Ook komen er regelmatig vragen van scholieren over werkstukonderwerpen. Maar ook toeristen of mensen die iets willen weten over hun familiegeschiedenis weten de werkgroep te vinden. Wibbo Westerdijk heeft een goed ontwikkeld geheugen en helpt iedereen graag. Wibbo is er al sinds de oprichting in 1987 bij. Hij is een nestor van en echt een mentor voor de groep. Dennis zoekt Wibbo dan ook graag op voor advies en hulp. “Deze man verdient een lintje, wat hij betekent voor onze werkgroep, qua kennis en geschreven artikelen, is niet in woorden te beschrijven.”

Spitter

Dennis is een echte spitter: hij onderzoekt en zoekt totdat hij alles uitgeplozen heeft. “Ik vind het mooi om een brug te slaan tussen de oude historie, mijn interesse ligt vooral bij een paar eeuwen terug en de link met de situatie van vandaag de dag. Dat versterkt elkaar. Het is interessant om te weten waarom je straatnaam zo is of hoe je buurtje zich ontwikkeld heeft. Ook ben ik nieuwsgierig naar genealogie. Deze verhalen deel ik sinds twee jaar graag via onze Veenbrief. Als ik eenmaal een focus heb dan pak ik door. Het is soms wel een uitdaging om dit ‘werk’ te combineren met mijn baan en het bandleven van onze death metal band die internationaal optreedt. Maar wat mij betreft is het belangrijk om te doen wat ik leuk vind. En trouwens: Geschiedkundig onderzoek kan je helpen bij het duiden van de huidige maatschappij.”

Secretaris

Sinds 2004 is Akke actief én secretaris bij de werkgroep. Pas geleden vond ze het tijd om het secretariaat over te dragen. “Ik vind het leuk om met een groep mensen aan iets te werken dat te maken heeft met de historie van Heerenveen. Zo leer je je, destijds nieuwe, woonplaats ook echt kennen. Ik blijf betrokken bij de werkgroep maar moet nu wel iets rustiger aan gaan doen. Zo lang ik fit ben, doe ik nog zoveel mogelijk: ik ben ook lid van wandelgroepen, de wijkvereniging, een politieke partij en een fanatiek jeu-de-boules-speelster.”

Veenbrief

Akke: “In de Veenbrief kun je goed zien waar de werkgroep zich mee bezighoudt. Het waren ooit zwart/wit lange verhalen, nu lijkt het meer op een glossy magazine. Novak en Wiep maken er iets moois van!” Dennis vult aan: “Ik ben nu bezig met het verhaal over de dubbele regel voor het septembernummer van ons blad. Deze krijg je overigens thuisgestuurd als je donateur bent (voor slechts 25 euro per jaar, red.) of je kunt hem kopen bij Binnert Overdiep, Museum Heerenveen of Tjaarda. Ik kan deze editie echt aanraden en hoop dat de volledige oplage à 250 stuks uitverkocht raakt!”

Groepsfoto van een deel van Werkgroep Oud Heerenveen

Tekst en foto’s: Janita Baron

2 comments

 1. Hallo Janita,

  Mijn complimenten over je tekst “Een nieuwe blik op… Stichting Werkgroep Oud-Heerenveen”. Ik heb op onze website maar een linkje gemaakt naar jullie pagina, dit moet iedereen lezen!

  1. Cultuurplein Heerenveen

   Dag meneer Koopmans,

   Hartelijk dank voor uw fijne reactie! Ik zie nu dat er ook regelmatig mensen vanaf jullie website doorklikken.
   Houden jullie mij op de hoogte van alle leuke activiteiten?

   Hartelijke groeten,
   Janita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *