Een nieuwe blik op… Sjongnocht uit Ald- en Nijhoarne – “Thús mei elkoar”

Mannen laten het afweten! Sjongnocht is daarom noodgedwongen afgelopen jaar een dameskoor geworden. Ze hebben momenteel ruim 20 fanatieke én gezellige leden, die ook van ‘de derde helft’ houden. Maar ze missen de mannen wel. Ooit, in 1946 opgericht, was Sjongnocht een gemengd koor. Mannen brengen een andere sfeer en dynamiek mee volgens de dames. Niet in de laatste plaats doordat je veelstemmig kunt zingen. Maar helaas! “We moesten helemaal opnieuw beginnen, nieuwe muziek schrijven, nieuwe liedjes instuderen. En nu zijn we zover dat we drie kerstconcerten kunnen gaan geven! We hebben er zin in!” vertelt voorzitter Grietje Kuiper trots.

Aan de koffie vertellen de drie dames, Grietje (55), Maaike (73) en Antsje (67), vol liefde over hun koor. Een koor dat vrijwel alleen uit dorpsgenoten bestaat. Het oudste lid, Meintsje, is 86 en is al lid sinds de oprichting! Ze mist nooit een repetitie. Hoe bijzonder is dat? Ook een leuk feitje is dat Sjoukje Hoekstra van 20 jaar de begeleiding doet op piano. Zij studeert momenteel aan het conservatorium. Het koor is heel blij met haar. En natuurlijk ook met de enige man in het gezelschap, de dirigent, Ron Breukelman.

Feestjes

“Wij zijn wel van de feestjes! Tijdens het zingen kunnen we niet praten. In de derde helft, na afloop van de laatste repetitie van de maand, dan kunnen we heerlijk uitgebreid bijkletsen en dan komen de verhalen los. Beregezellig!” vertelt Antsje met een twinkeling in haar ogen. “We hebben ook feestjes gehouden waarbij iedereen een gerecht meeneemt. Zo krijg je ook iedereen naar de ledenvergadering,” verklapt Grietje. Maar ook meedoen aan Friese/regio evenementen zoals Stipelrûnte en Slachtemarathon én kamperen op Schiermonnikoog, “Ja, in combinatie met een optreden hoor!”, doen de dames graag met elkaar.

Familie

“Je komt altijd iemand tegen van het koor in de supermarkt hier in het dorp. Wij zijn echt één grote groep, net een familie, waarin geen kleinere groepsvorming plaatsvindt. Iedereen gaat gezellig met elkaar om, het is vertrouwd. Zo kunnen we het ook altijd voor elkaar krijgen om de garderobe bij het Flaeijelfeest te bezetten en zo extra inkomsten voor ons koor te genereren. Afwisselende diensten tot een uur of 4, 5 ’s nachts. Maar wij krijgen alles bezet. We doen het echt samen!” vertelt Grietje. “Zij is dé gangmaker hoor!” zegt Antsje direct. “Dan komt er iets op ons pad en dan zegt ze: Dat kunnen we wel! Dan komt het ook echt allemaal goed.”

Krontjong

Sinds zes jaar is Maaike terug bij het koor. “Als veertienjarige zong ik al bij het koor. Nu woon ik weer hier in het dorp, heb ik de banden aangehaald en ben ik direct weer teruggegaan naar Sjongnocht. Zingen betekent alles voor mij!” De anderen zeggen direct in koor: “Ze is een echte, echte zangeres.” Maaike zingt en treedt op in diverse verbanden. “Ik heb altijd gezongen, van talentenjachten tot bruiloften en nu nog in een Krontjong verband. Dat is Indonesische muziek en daarmee gaan wij bejaardenhuizen af. Het is heel vrolijk en gezellig.”

Toekomst

“Wij zijn nog een ‘ouderwets’ koor die niet met een band zingt. Dat zie je wel veel gebeuren bij popkoren. Wij zingen met een piano en met het kerstconcert zelfs met een dwarsfluit erbij,” vertelt Grietje. Ze pakt er ondertussen een map vol liederen bij. Sjongnocht heeft een flink repertoire met liederen van Abba tot Fryske versjes en van musical tot Franse en Duitse nummers. “Onze leeftijd ligt vrij hoog, een hele prottte zeventigers,” vertelt Antsje. Hierdoor beseffen de dames wel goed dat er wellicht ooit een einde aan hun koor komt. Er zijn in Friesland al veel koren opgedoekt of samengevoegd. Er is nu eenmaal weinig nieuwe aanwas. Maar voor de komende jaren zijn ze nog wel groot genoeg. Zolang de samenstelling van alten en sopranen maar in evenwicht blijft, leggen ze mij uit. Blijkbaar heb je meer sopranen dan alten nodig. Sopranen zingen namelijk hoger en zingen bijna altijd de melodie. Je leert nog eens wat als je op zoek gaat naar leuke verhalen!

Er is maar 1 zin waarmee de gezellige dames willen afsluiten:

“Zingen houdt je jong!”

Kerstconcerten Sjongnocht

U kunt meerdere nummers verwachten. Van echte kerstnummers tot prachtige klassiekers in diverse talen. Het thema is Vluchtelingen. Er zullen naast vele songs ook verhalen verteld worden over vluchten. De optredens zijn in hele sfeervolle tsjerkjes.

Thomastsjerke; Katlijk - 18 dec. - 20.00 uur
De Regenboog; Nieuwehorne - 21 dec. - 20.00 uur
Stephanuskerk; Oldeholtpade - 23 dec. - 15.00 uur

Kaartjes kosten €5,- en zijn verkrijgbaar aan de kassa.

Tekst en foto’s: Janita Baron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *