Een nieuwe blik op… De optimistische Leontien van Nesselrooij

“Ik wil graag dat mijn leerlingen zich vrij kunnen voelen in de muziek!”

Toen minister-president Mark Rutte op 13 maart de maatregelen tegen Corona aankondigde besloot Leontien al snel dat ze online les wilde gaan geven. Dit heeft nog beter uitgepakt dan verwacht: “Het auditieve van de lessen blijft gewoon prima overeind. Én ik krijg een bijzonder inkijkje in het leven van mijn leerlingen.”

“Maar, het valt niet mee voor de cultuursector op dit moment… Ook voor mij zijn alle opdrachten in het onderwijs en de kinderopvang weggevallen en de optredens van het Fryska Fluit ensemble gaan niet door.” Gelukkig was Leontien al bekend met online studiemateriaal maken en dus was de overstap naar online lesgeven niet heel groot. Ze is optimistisch en maakt het beste van deze situatie.

Maar wie is Leontien?

Daar moet ze zelf ook even over nadenken. Met haar zestig lentes jong heeft ze al een hele reis gemaakt. Letterlijk en figuurlijk. Zo werd ze geboren in Utrecht, haalde haar HBO-diploma muziektherapie in Nijmegen, woonde een aantal jaren in Zambia, studeerde vervolgens aan het conservatorium in Groningen en woont nu, je verwacht het al, in Heerenveen. Naast lesgeven in haar praktijkruimte aan huis werkt ze voornamelijk in de Noordoostpolder, voor het cultuurbedrijf aldaar.

“Nederland is maar een klein landje, wij konden overal gaan wonen met ons gezin. Mijn man is huisarts en in Friesland kwamen ze huisartsen tekort. Daarnaast vinden wij deze provincie aantrekkelijk vanwege de rust en de natuur, dus kwamen we hiernaartoe.” Leontien vertelt openhartig over haar terugkomst naar Nederland. Dat het wel een beetje gek is na een aantal jaren omdat de mensen hier niet stil staan in de tijd dat je weg bent. “We gingen met zijn tweeën naar Zambia en kwamen met zijn vieren terug. Het blijkt makkelijker om weg te gaan dan om terug te komen. Ik vond dat wel moeilijk… Ik begreep eerst ook niet dat iedereen het zo druk had en een agenda moest trekken om een afspraak te maken. Maar, nu doe ik er zelf net zo hard aan mee…”

Als een vis in het water!

Leontien houdt van lesgeven. Met veel plezier heeft ze Fluitschool Leontien sinds 1995. “Als muziek je passie is, is het fijn om anderen te kunnen enthousiasmeren voor de dwarsfluit! Ik vind expressie belangrijk. Daarom kijk ik ook naar het proces van de leerling en het plezier dat hij/zij ervaart. Je moet je vrij kunnen voelen in de muziek.” Maar, er is altijd een andere kant bij Leontien, ze vindt de technische vaardigheid ook belangrijk, deze heb je nodig om je echt vrij te voelen volgens haar.

Wat betekent Corona?

“Ik leef met de dag. Ik leef met wat er mogelijk is.” Leontien heeft ondertussen geleerd, ze is natuurlijk al zo lang zelfstandig ondernemer, dat ze alleen aanneemt wat ze aankan. Ze zegt vaak ja, maar er zijn natuurlijk ook grenzen en die geeft ze ook gewoon aan. Zich zorgen maken over dat het straks heel druk gaat worden, omdat al die opdrachten onder schooltijd ingehaald moeten worden doet ze dan ook niet. En fulltime werken hoeft ze ook niet meer, dus ze doseert de klussen zoals het haar uitkomt. “Ik zie wel dat het een ongelofelijke rotziekte kan zijn, hoe wisselend het uitpakt. Maar ik ben niet bang.”

En eigenlijk geniet de optimistische Leontien ook van de andere kant van dit alles. Het allerleukste van de online lessen vindt ze het inkijkje in het leven van cursisten. “Je ziet posters, medailles en broertjes/zusjes. Het lesgeven krijgt een andere dimensie omdat ouders veel meer betrokken zijn, meekijken en het huiswerk opschrijven. Ook zie ik broertjes/zusjes die meedoen of gewoon meedansen. Dat is echt hartverwarmend!”

Leontien eindigt dan ook met de woorden: “Ik ben benieuwd hoe het verder gaat!”

Fryska hoopt de juiste snaar te raken
Leontien is geen solist maar vindt het fijn om een rol in een groep te hebben. Daarom begon ze alweer jaren geleden met een ensemble van fluitistes. Sinds 2017 zijn ze met vijf dames uit het noorden: Leontien van Nesselrooij, Simone Kampherbeek, Janine Siebesma, Marlies de Jager en Sonja de Haan. Ze bespelen verschillende dwarsfluiten, van piccolo tot basfluit, waarmee ze een veelzijdig repertoire kunnen brengen. Een optreden van Fryska staat garant voor een bijzonder concert met een veelzijdig repertoire. Ze spelen muziek uit verschillende stijlperiodes, bewerkingen van bekende film- en jazzthema’s en klassieke componisten. “In april 2016 wonnen wij de eerste prijs op het Benelux Fluitconcours voor Ensembles. Dit was een bekroning op ons samenspel en werkt door als een muzikale stimulans!”

Tekst: Janita Baron, foto’s: Leontien van Nesselrooij/cursisten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *