Een nieuwe blik op… De ontwikkeling van het oog

Fotografe Greetje Keuning zit samen met haar partner Roland Bouma met een grote glimlach op mij te wachten aan een tafel vol foto’s, attributen én met een grandioos uitzicht op het omringende landschap. Tijdens ons gesprek hoor je continu verschillende soorten vogels en zie je vele kleurige libellen voorbij vliegen. Deze droom in Jubbega is de uitvalsbasis van FRB Fotografie. “Weken van 60 à 70 uur zijn voor mij nu heel normaal”, verklapt Greetje al snel. Maar ook “hoe mooi het was om van fotografie mijn werk te kunnen maken en gewoon onder de afwas met Roland nog even ideeën over de aanpak te kunnen bespreken.”

Inmiddels negentien jaar geleden is Roland begonnen met het geven van cursussen fotografie in Jubbega. Dat ging zo bijzonder goed én snel met aanmeldingen dat er een wachtlijst ontstond. Hoe begon het allemaal met Fotografie Roland Bouma? “Ik ben groot gebracht met fotografie. Beeldende kunst en fotografie heeft altijd een sterke aantrekkingskracht op mij gehad. Een veelgestelde vraag 20 jaar geleden was: ‘Hoe kan het dat jij wél goede foto’s kan maken en ik niet?’ Daarom leek het mij leuk om met een groepje aan de slag te gaan en mijn kennis over te dragen. Al heel gauw nam Greetje echter het initiatief om FRB Fotografie op te richten. Het bedrijf heeft tegenwoordig zo’n duizend inschrijvingen per jaar! Maar.. dit is de verdienste van Greetje, dus de rest van dit gesprek kun je het best met haar voeren.”

Verbaasd over deze plotselinge wending draai ik richting Greetje die direct vol enthousiasme begint te kletsen over hoe ze aangestoken is door Roland, hoe ze als juf uit het basisonderwijs deze nieuwe liefde en haar werk probeerde te combineren. En hoe ze uiteindelijk er wel voor moest kiezen om volledig in het bedrijf te stappen. “Vanaf het begin is het continu druk geweest. De aanpak van de cursussen van FRB Fotografie is zo wezenlijk anders en dat verklaart het succes. Naast het blijvende enthousiasme natuurlijk, ik geniet nog steeds elke dag van dit werk!”

“Wij maken gebruik van de informatie die wij hebben vastgelegd.”

Excursies en cursussen

De komende tijd staan er weer diverse excursies op de planning: van baby uilen tot geheime kastelen en van model- tot macrofotografie. Greetje: “Onze cursisten vertellen ons over de meest prachtige plekken in Friesland en daarbuiten. Je weet soms niet half wat er hier in de buurt voor bijzondere plaatsen te ontdekken zijn. Zulke prachtige natuur! Geweldig. Wij gaan het liefst naar plaatsen waar anderen niet komen, die niet bekend zijn.” Ondertussen laat ze mij foto’s zien met een grafische weergave van het landschap. Een plek waar volgens haar een normaal mens niet zou komen, ‘dat is saai!’, maar waar zij en haar cursisten dol op zijn.

“Er zitten zulke mooie plaatjes in het landschap. Als je maar kijkt. Techniek is heel mooi en handig, maar je moet ook leren kijken. Schoonheid vinden wij een momentopname. Zo kijken wij trouwens ook naar het werk van onze cursisten. Het is namelijk zo makkelijk om iets te vinden van een foto. Maar jij weet niet wat het voortraject van de maker is, hoe de curve van zijn/haar ontwikkeling loopt. Het absolute niveau van cursisten vinden wij dan ook niet interessant. Het gaat om de ontwikkeling, de lijn die in hun werk zit.” Verbaasd luister ik naar deze verfrissende woorden, het gaat eens een keer niet om talent of prijzen maar om de kijkende en voelende mens.

“Door fotografie heb ik een heel rijk leven gekregen!”

Modelfotografie

“Als je portret- en modelfotografie onderdeel maakt van een cursus blijkt dat cursisten ineens veel kritischer gaan kijken. Beide lenen zich dan ook prima om te leren fotograferen. Je leert om te kijken, hoe iets in elkaar zit, hoe je iets in beeld wilt brengen en hoeveel kleuren er wel niet om ons heen zijn. Je moet echt vlieguren maken om te leren kijken en echt te zien. Daarnaast is expressie een belangrijk punt.” Als ik begin over nabewerken blijkt het stel hier een duidelijke mening over te hebben: “Wij maken gebruik van de informatie die wij hebben vastgelegd in RAW-bestanden. Een camera legt niet vast wat jij ziet, maar wat jij wilt dat je gaat zien.” Je kunt dus gaan registreren wat je ziet maar ook je gevoel vastleggen. Dat doen schilders toch ook? Die geven ook hun eigen sfeer en expressie weer. En dat kunnen fotografen ook. Daar wordt het wat ons betreft alleen maar breder en leuker van! Wij houden overigens niet van iets van de ene foto in een andere foto plakken, tenzij wordt vermeld dat het trucage is.” Maar stel dat er iets storends is? Haal je dat dan weg vraag ik mij direct af. Resoluut antwoordt Greetje: “Dan had je maar een beter kader moeten kiezen.”

Foto’s en kiekjes

“Hoe maak jij een foto? Dan is van belang: licht, compositie en jouw bedoeling. Wij leren onze cursisten om niet eerder een foto te maken dan dat je zeker weet dat dit het beeld is. Wij onderscheiden overigens twee soorten: foto’s en kiekjes. Kiekjes zijn niet minder dan foto’s, het is gewoon een heel ander soort. Kiekjes worden gemaakt om snel een moment en/of herinnering vast te leggen, iets wat belangrijk is voor mensen. Onder foto’s verstaan wij zorgvuldig gecomponeerde beelden die, wat ons betreft, overbrengen van en/of uiting geven aan emoties.” Roland vult aan: “Dit is mijn beeld. Ik vertel daarom ook nooit wat mijn bedoeling is geweest, zelfs niet als mensen er naar vragen. Dat interesseert mij niet. Het gaat mij erom wat een ander er in ziet. Al is er maar één iemand die erdoor geraakt wordt…” Greetje legt het nog even verder uit: “Een foto is dus altijd gelukt omdat het een uiting van jou is. Én als je iemand anders weet te raken dan is het helemaal gelukt.”

Afsluitend zegt Greetje: “Fotografie betekent voor mij een manier van uiten. We leren zelf ook altijd door en hebben allebei ook nog heel veel wensen om vast te leggen.”

“Fotografie is onuitputtelijk!”

Roland fotografeert Greetje.

Speciaal voor GrootHeerenveen is deze foto gemaakt mét de vraag aan de lezers.

Is dit een:
• met een computer gemaakte trucfoto (montage),
• uitsluitend met de camera gemaakte meervoudige opname zonder trucage
• een 'gewoon' gemaakte foto, dus zonder trucage

Onder de inzenders met het juiste en goed onderbouwde antwoord verloot FRB Fotografie een attentie. Inzendingen kunnen gestuurd worden naar: greetjekeuning@gmail.com

Tekst: Janita Baron / Foto: FRB fotografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *