Een nieuwe blik op… Museum Galerie Heerenveen

“Wij versterken het topkunst klimaat in Heerenveen”

Tot 2013 vond je als bezoeker in De Heerenveense School De Kunstruimte. Onder leiding van de kunstcommissie zag je hier professionele tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars uit het hele land. Vanwege bezuinigingen kon uiteindelijk de exploitatie niet meer uit. Daarnaast waren er geen opvolgende curatoren meer en heeft de kunstcommissie besloten De Kunstruimte op te heffen. Na een jarenlange leegstand volgde een nieuw initiatief: De Pronkkeamer, waar kunstenaars de ruimte een maand lang op hun eigen manier mochten invullen. In het begin was dat een waanzinnig succes. De Pronkkeamer werd steeds bekender als expositieruimte waardoor veel kunstenaars voorbij gingen aan het concept. Uiteindelijk stopte Museum Heerenveen de Pronkkeamer in december 2019 om plaats te maken voor een nieuw initiatief.

Museumdirecteur Linda Trip sprak geregeld met diverse partijen die ideeën hadden over de invulling van de voormalige lokalen in de Heerenveense School, nu de voorkant van het museum. Uiteindelijk koos ze voor een samenwerking met kunstenaar en galeriehouder Age Hartsuiker. Hartsuiker was net gestopt met Galerie Loof in Jubbega, maar kon die wereld nog niet loslaten. Daarnaast heeft hij een enorme kennis in huis, een uitgebreid netwerk én spreekt hij ‘de taal van de kunstenaar’. De vraag was volgens Linda Trip: “Hoe gaan we iets neerzetten, wat gelijk ook de exploitatie betaalt? Het moest tussen een museum en een galerie inzitten en zo werd het nieuwe concept geboren: Museum Galerie Heerenveen.”

Gratis entree

Kunstenaars zijn professionele vakmensen en ze stellen rustig eisen aan een galerie. Dit is ook logisch, omdat ze hiervoor ‘betalen’. Een ‘normale’ galeriehouder verricht veel werk voor kunstenaars en daarom vraagt hij/zij een stuk commissie. Let op, er zit een verschil tussen kunsthandelaren en galeriehouders. Kunsthandelaren hebben het werk in eigendom, dus al gekocht van een kunstenaar; een galeriehouder heeft het werk in bruikleen en gaat zijn/haar best doen om het werk te verkopen. Kunstenaars betalen de galeriehouder veelal tussen de 35% en 50% van de opbrengst van een verkocht werk.

“Hier, in Museum Galerie Heerenveen, gaat dat anders”, vertelt Hartsuiker trots. “Wij vragen maar 20% commissie per verkocht werk én die opbrengst gaat volledig naar de exploitatie van de galerie. Ik ben namelijk niet in dienst, maar vrijwilliger van het Heerenveen Museum. Hierdoor is mijn vrijheid groot.”

Linda Trip: “Wij bieden kunstenaars een unieke plek om te presenteren én hun werk te verkopen. Voor publiek is er gratis entree en die krijgt elke zes tot acht weken een nieuwe tentoonstelling te zien, die prikkelt, verwondert en de randjes opzoekt. Daarnaast kunnen we kunst laten zien wat anderen minder snel laten zien omdat het wellicht minder goed verkoopt. Die vrijheid hebben we door deze opzet.”
“En als kunstliefhebber is het belangrijk om hier te komen omdat hier echt wat te zien valt, wij versterken het topkunst klimaat in Heerenveen”, vult Age Hartsuiker graag aan. “Je ziet het anders niet in deze omgeving.”
Linda: “We willen meer hedendaagse kunst naar het centrum van Heerenveen halen. Dat gebeurt al deels in Afslag BLV (De dependance van Museum Belvédère in de Heerenveense School – red.), maar die is vooral bedoeld voor jong aanstormend - Fries - talent. Wij zetten breder in op toonaangevende kunstenaars uit heel Nederland.”

Openingstentoonstelling

Waarom is de openingsexpositie dan met het, in deze regio, welbekende werk van Age zelf? Vanwege de coronacrisis heeft de opening langer op zich moeten laten wachten. Toen het bericht kwam dat musea weer open mochten, hebben Linda en Age de zogenoemde koppen bij elkaar gestoken om te beslissen hoe ze in zo’n korte tijd een tentoonstelling konden maken. Want, realiseer je wel dat het veel tijd en lobbywerk kost om een kunstenaar in ‘de provincie’ te krijgen. Je moet soms wel een jaar vooruit plannen. Daarom heeft Linda gezegd: “Ik wil graag dat de openingstentoonstelling werk van Age bevat. Zodat al mijn medewerkers, ja mijn vrijwilligers noem ik ook medewerkers, kennis kunnen maken met hun nieuwe collega.” Daarnaast is het werk van Iris Bouwmeester uit Brabant te zien.

Het woord ‘idealisme’ valt. Age heeft een ‘idealistische tic’, vindt hij zelf. Hij wil een plek creëren die gunstig is voor kunstenaars, waarin hij zijn best voor hen doet. Age Hartsuiker weet als geen ander hoe lastig het is om als kunstenaar een boterham te verdienen. Het is ook lastig om te zien dat je werk voor meer geld verkocht wordt dan jij krijgt. Daarnaast zie je de prijzen van kunst dalen tijdens de coronapandemie. Kunstenaars hebben een enorme knauw gehad, alle tentoonstellingen zijn stopgezet. Het kunstenaarsvak is meer dan het maken van werk; het gaat ook om presentatie en kwaliteit. “Jonge kunstenaars help ik graag een beetje met opvoeden”, vertelt Age met een glimlach. “Vanuit mijn achtergrond en ervaring kan ik ervoor zorgen dat het een professionele museale opstelling is.” Een ‘white cube’ dus, ‘less is more’, volgens Age Hartsuiker.

“Het is een proef van twee jaar”, sluit Linda af. “Het zou mooi zijn als we nog meer kunst en cultuur naar de gemeente kunnen halen en dit een bruisend centrum wordt!”

Iris Bouwmeester

De abstracte sculpturen van Iris Bouwmeester hebben een onbedacht en ongrijpbaar karakter. In haar objecten zijn tastbare materialen te zien, maar ook fenomenen, die niet tastbaar, maar wel aanwezig zijn zoals licht, ruimte of volume. De sculpturale werken zien er vaak licht en toevallig uit, alsof ze alsnog een andere vorm kunnen aannemen. Ze tonen holtes, gaten, ruimtes én spelen met schaduw en licht. Ze hebben een onbedacht en ongrijpbaar karakter. Het natuurlijke proces van ontstaan, vervormen en verdwijnen is een fascinatie die schuil gaat achter haar werk en is daarmee een terugkerend thema.

IRIS BOUWMEESTER & AGE HARTSUIKER – te zien t/m 12 juli 2020

Tekst en foto's: Janita Baron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *