Een nieuwe blik op… Meezing Matthäus Passion “Zingen is hard werken én doet je leven!”

Het Oratoriumkoor COV Heerenveen is op 11 februari 1928 opgericht en nog steeds springlevend met ongeveer 60 leden. Iedereen die ooit de Matthäus heeft gezongen of enige muzikale kennis heeft, kan op zaterdag 16 maart aanstaande meezingen samen met het koor. Een aantal projectleden doet al weken mee met de repetities voor de uitvoering in de Heilige Geestkerk in het centrum van Heerenveen.

Oratoriumkoor?

Een oratorium is een omvangrijk klassiek muziekwerk voor koorzang en vocale solisten met begeleiding van instrumenten. Oorspronkelijk waren oratoria gebaseerd op een bijbels verhaal maar dit is niet altijd meer het geval. Het grote verschil met een opera is dat het verhaal niet uitgebeeld wordt, het is alleen een muzikaal optreden. Het oratoriumkoor bestaat uit 4 stemsoorten: mannelijke bassen (laag) en tenoren (hoog) en vrouwelijke alten (laag) en sopranen (hoog). Alhoewel dat niet strikt vaststaat want dit koor heeft ook een vrouwelijke tenor. Wel handig natuurlijk, want net als veel koren heeft het COV dringend behoeft aan meer tenoren. Op het repertoire staan naast de bekende, grote oratoria van bijvoorbeeld Bach, Haydn, Mozart en Händel ook kleinere werken van Charpentier en Vivaldi. Vast onderdeel van dit koor is de Matthäus Passion van Bach die om de paar jaar wordt uitgevoerd.

Heleen Koekkoek

Het COV trekt zelfs leden aan van buiten de gemeentegrenzen, van Boijl tot Joure. De nieuwe dirigent Rob Meijer komt zelfs uit Leusden bij Amersfoort. In gesprek met drie Heerenveners blijkt al snel hoe belangrijk dit koor voor hen is. Heleen Koekkoek (sopraan, 73 jaar) is al 40 jaar lid. Ze vertelt met een grote glimlach hoe ze is opgegroeid met het Oratoriumkoor omdat haar beide ouders lid waren. “Als kind moest ik altijd vreselijk lachen om de dirigent die druk liep te zwaaien in zijn jacquet, dat jasje dat toen nog verplicht was.” Als ik Heleen vraag wat zingen voor haar betekent, vertelt ze vol passie: “Ik zing altijd, of ik nu op de fiets zit of aan het stofzuigen ben. Ik geloof dat ik het alleen niet doe onder het koken. Wat ik bijzonder fijn vind, is dat ik soms aan het nadenken ben over zaken die mij ongerust maken en dat mij dan ineens een bepaald lied in gedachten schiet die mij de antwoorden geeft en mij gerust stelt. Zo krijg ik troost. Dat is echt iedere keer weer een bijzondere ervaring. De zin die mij het meeste bij is gebleven is: ‘Er bleibt bei uns und es wird Abend’. Het koor is gewoon ontzettend belangrijk voor mij, zo belangrijk dat dingen er ook gewoon voor moeten wijken. Zingen draagt je door dalen en tilt je over bergtoppen. Ik ben er dol op!”

Familie

Zit zingen en muzikaliteit in de familie, vraag ik mij direct hardop af aan onze gesprekstafel. Ook Heleens dochter Els en koorlid Taeke zijn aangeschoven. Taeke de Jong (tenor, 71 jaar) is in april al 43 jaar bij het COV! Destijds zat Taeke te twijfelen voor welk koor hij in Heerenveen moest kiezen. Er is veel keuze namelijk, nu nog steeds. Het blijkt de goede keuze te zijn geweest gezien het grote plezier wat Taeke er nog steeds aan heeft. Al snel vertelt hij vol trots over zijn familie. “Mijn dochter zingt in een gospelkoor en mijn kleindochter speelt in musicals door het hele land. Morgenavond mogen we weer naar een voorstelling. Dan ben ik een trotse pake! Mijn vrouw ziet hoe belangrijk het voor mij is dat ik zelf ook zing. Het is een heel sociaal gebeuren om met elkaar iets moois neer te zetten. Ik geef wel toe, het is heel moeilijk om in een Oratoriumkoor te zingen maar ik probeer het zo lang mogelijk vol te houden. Ik blijf gewoon zingen!”

Moeilijk

Heleens dochter Els Velkers-Koekkoek (alt, 43 jaar) is voorzichtiger in haar woorden. Ze zingt sinds kort bij het Oratoriumkoor en doet in eerste instantie alleen mee aan dit project omdat ze wil uitproberen of dit iets voor haar is. “Het is wel moeilijk hoor! Ik heb soms aan het einde van de repetitie pijn in mijn keel en knalrode wangen. Ik heb ondertussen al heel lang niet meer gezongen in een koor omdat de dingen gewoon zo gaan. Maar nu vond ik het ook wel leuk om weer iets voor mezelf te gaan doen. Het valt mij op dat ik nu ook thuis weer meer zing.” Dat moet ze ook wel, want een aantal koorleden hebben deze Matthäus al zo vaak gezongen waardoor het tempo bij de repetities wel hoog ligt. “Ik moet hard werken, ook omdat het een korte periode is om dit allemaal te leren. Maar dat vind ik ook wel heel erg leuk.”

“Normaal gesproken mag je niet meezingen bij een concert. Dat is natuurlijk heel hinderlijk. Maar nu mag dat wel! Ik ben zo benieuwd hoe dit project gaat uitpakken!”

Zangdocente Marcia van Eldik

Marcia (mezzosopraan, 61 jaar) is al jaren klassieke zangdocente in Heerenveen. Ze werkt bij Muziekcentrum De Speeldoos én heeft haar eigen praktijk De Zangzolder. Marcia’s grote kracht bij het lesgeven is volgens haar zelf: “Aansluiten bij wat ik zie en hoor. Ik kan mensen meerdere technieken en tips meegeven om meer uit hun stem te halen. Zingen is een bewustwordingsproces, weten wat je kan en doet.” Marcia geeft al meerdere jaren les aan leden van diverse koren in Heerenveen, waaronder het COV. “Bij een koor gaat het om het groepsproces en het geluid van het geheel. Daarom komen sommigen bij mij voor individuele aanvulling en/of om nog beter te worden. Ik kan veel gerichter met iemand aan de slag gaan.” Zelf is ze jaren geleden ook een tijdje lid geweest van het COV omdat ze in haar nieuwe woonplaats mensen wilde leren kennen. Nu zingt Marcia af en toe in projectkoren, het Noord Nederlands Concert Koor en het Noord Nederlands Kamerkoor omdat het heerlijk is om in een groep te zingen. “Voor mij is zingen net een grote spiegel. Wie je bent is in je stem terug te horen. Daarom vind ik dit werk heerlijk om te doen. Je helpt mensen echt verder!”

Matthäus Passion van J.S. Bach

Zaterdag 16 maart 2019
Aanvang: 20.00 uur
Kosten: €20,-
Meezingen? Neem contact op via www.covheerenveen.nl

Tekst en foto’s: Janita Baron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *