Een nieuwe blik op… Hans Voerman’s leuke piano- en keyboardlessen in Aldeboarn

“Je kunt het voor iedereen leuk maken! Maar, niet iedereen kan dit leren…”

“Ik doe het liefst verschillende dingen. Want als ik één ding heel lang moet doen vind ik het meestal niet zo heel leuk meer…” Daarom zou je Hans kunnen kennen van zijn shows met BZN, Brigitte Kaandorp, theatertours, musicalproducties, Boston Tea Party, schrijver van muziek of als docent van Hammond orgel, piano of keyboard. Spelen geeft hem heel veel energie én zijn leerlingen houden hem scherp.

“Ik ben begonnen met spelen toen ik 8 jaar oud was, naast het voetballen. Muziek maken ging mij goed af. Mijn ouders kregen een elektronische orgel, zoals volgens mij iedereen in de jaren 70, waar ik heerlijk op kon spelen. Ik had een leuke docent die mij aanraadde om in een bandje te gaan spelen. Binnen een half jaar speelde ik in alle bandjes van de muziekschool in Leeuwarden omdat er niet zoveel waren die piano speelden. Inclusief de docentenband! Ik was toen 14 jaar geloof ik…”

Spelen staat op 1

“Ik kon op de muziekschool niets meer leren en ging daarom naar de vooropleiding van het conservatorium. Toen dacht ik: als het zo goed gaat doe ik maar twee conservatoriumstudies tegelijkertijd. Dat werden de klassieke opleiding voor Hammond Orgel en poppiano. Ik had verwacht dat ik veel zou lesgeven daarna, maar dat werden vooral optredens. Dit is tot op heden nog steeds mijn hoofdinkomen. Het lesgeven doe ik op drie vaste dagen in de week. Op maandag ben ik Franeker en Harlingen. Op dinsdag geef ik les in Leeuwarden en de woensdagen zijn voor Heerenveen en Aldeboarn. Het lesgeven vind ik leuk om er bij te doen, om mezelf scherp en up-to-date te houden. Ik zie het als een vak en dat moet je echt bijhouden”.

Aldeboarn

Al jaren geeft Hans les in de omgeving van Akkrum/Aldeboarn. “Toen het nog gemeente Boarnsterhim was gaf ik al les op de muziekschool Boarnsterhim. Uiteindelijk kwamen er meer leerlingen uit Aldeboarn en daarom verhuisde ik de lessen naar dat dorp. Het leerlingenaantal in Aldeboarn is eigenlijk wel een beetje laag nu. Maar goed, het ligt toch op de route terug naar Leeuwarden.”
Daarnaast plant Hans zijn ochtenden ook vol met muzikale klussen. Van arrangementen schrijven tot geluidsklussen én hij heeft zijn eigen studio. Een bezig bijtje die maar liefst 60 tot 70 duizend kilometer per jaar rijdt. Natuurlijk heeft dat invloed op zijn sociale leven. Gelukkig is zijn vriendin zangeres en die begrijpt maar al te goed hoe het muziekwereldje werkt. En zijn familie? “Die is er na 30 jaar wel aan gewend dat wij er niet zijn met kerst en oud&nieuw en andere gezellige familiemomenten. Mijn familie woont dichtbij dus ik zie ze op alle andere momenten wel veel.”

Wie houdt nu wie voor de gek?

Ik werk het liefst één op één met mensen die echt wat willen leren. Die studeren. Ik heb mijn hele lespraktijk zo ingericht dat mijn leerlingen weten: kom als je het nodig hebt en/of er aan toe bent. Als er bijvoorbeeld 7 dagen voorbij zijn gegaan waarvan je er 6 ziek bent geweest, kom dan vooral niet zeg ik altijd. Het is zonde van jouw geld en mijn tijd. Tot 24 uur van te voren mag iedereen zich daarom kosteloos afmelden. Mijn leerlingen weten dat als je flexibel bent naar mij ben ik dat ook naar jou.” Hans werkt niet met inschrijf- en opzegtermijnen en niet met een minimaal aantal lessen. “Ik heb leerlingen die zitten in een bandje die bijvoorbeeld maar 1x per maand maar dan wel 2 uur komen.” Het gaat Hans dus echt om de leerling. “Geef maar aan wat jij wil!”

Hans werkt met gemotiveerde leerlingen dus. Helaas kan niet iedereen het leren. “Absoluut niet” zegt Hans direct. Hij vind wel dat je het voor iedereen leuk kan maken. Maar er zijn mensen die motorisch, ritmisch of coördinatie missen. “Ik kan ook niet de 500 meter schaatsen in 36.8. Misschien ligt daar dan ook mijn roeping niet” Hij verteld over leerlingen waar alle ‘kaartjes’ aan hangen, van ADD of PDD-NOS maar die wel heel veel lol hebben én vooruitgang boeken. Ook al gaat het soms langzaam. “Dan maakt het mij niet uit of ze 14 weken over bladzijde 6 doen. Noten lezen is overigens niet moeilijk, laat je daar niet door tegenhouden. Er zijn tegenwoordig zelfs leuke, handige apps voor.” Zegt hij er snel bij.

En qua stijlen? “Ik speel veel stijlen. Ik vind dat een goede muzikant meerdere stijlen moet kennen. Van plat Hollands tot te gekke fusion sessies, er is altijd wel iets te halen! Voor leerlingen is dat natuurlijk waardevol, ze kunnen bij mij terecht voor diverse muziekstijlen. Daarnaast kan ik ook met ze werken aan optredens en praktische zaken die daar bij komen kijken én het controleren van akkoorden en partijen bij bandjes.

Tekst en foto: Janita Baron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *