Een nieuwe blik op… DoDo Bluesnight: “Je bent zo goed als je laatste concert”

Op zaterdag 6 april aanstaande is het zover, alweer de derde editie van de DoDo Bluesnight in Haskerdijken. Een traditie die steeds professioneler wordt én een breed publiek uit de wijde omgeving aantrekt. De mannen achter deze organisatie zijn Anne Vlieg, Jan Groosmuller, Florian Ruijs, Ronald Idzenga en Bijko Mollema. Met deze laatste ga ik het gesprek aan over zijn bourgondische leven én de drive om deze avonden te organiseren.

Het eerste wat opvalt aan Bijko zijn de pretoogjes en de continue stralende blik als hij over zijn leven vertelt. Even kennis maken: Bijko is 53 jaren jong en woont sinds 3 jaar in Heerenveen, in één van de laatste huizen die nog onder Heerenveen vallen op het randje met Haskerdijken-Nieuwebrug. Na zijn ‘carrière’ in de horeca werkt hij al geruime tijd in het onderwijs en sinds een aantal jaren met heel veel plezier als coördinator centrale dienst bij het Bornego College. “Een hartstikke leuke baan waarbij geen dag en geen moment hetzelfde is! Alles organiseren en regelen: alle klachten, wensen en informatie- en servicevoorziening. Dat doe ik met veel liefde en plezier. Wij doen ons werk goed als je het niet merkt. Dat is wat ik doe en hoe ik ben.”

Vader en echtgenoot

“Mijn zoon Max is uniek en ik ben ontzettend trots op wie hij is en wat hij doet en beleeft. Max heeft geen standaard onderwijsroute gevolgd maar heeft nu helemaal zijn plek gevonden. Hij is echt een muzikant in hart en nieren. Max studeert inmiddels aan het Conservatorium en ik ga zoveel mogelijk naar zijn optredens en geniet daar volop van. Ik vind het zo fantastisch, Max is een geweldige kerel. We zijn het wel eens fundamenteel oneens, maar volgens mij moet dat ook tussen vader en zoon, dat is goed. Het vormt hem en daarmee mij ook. Het leuke is trouwens dat hij een echte coproductie is van mijn geweldige vrouw Herma en mij. Hij heeft namelijk haar verstand en mijn looks. Mijn vrouw is onze rots in de branding, wij kunnen echt niet zonder haar. We zijn nu 23 jaar getrouwd en nog steeds dolgelukkig samen. Ze is echt de liefste vrouw van de wereld. Ik zie haar elke avond thuiskomen uit het werk met een lach op haar gezicht. Dat is fantastisch om te zien.”

Muzikaal

Ben je zelf eigenlijk ook muzikant? “Nee, ik ben echt amuzikaal, heb er ook geen verstand van. Maar weet wel wat ik mooi vind! Dat muzikale leer ik wel steeds meer door Max natuurlijk. Hij heeft een eigen studio thuis waar hij ook oefent met zijn band Electric Hollers. Hij ontwikkelde zich en daarmee ontwikkelde ik natuurlijk ook. Want je komt zo nog eens ergens, spreekt mensen en hoort veel. Zo kwam ik ook in aanraking met bluesmuziek. Ik vind dat hele mooie en gevoelige muziek waar ik enorm van ben gaan houden. Dat bleek voor meer mensen in de buurt zo te zijn en zo is het balletje gaan rollen en organiseerden we de eerste Dodo Bluesnight.”

Eerste keer

“Wij waren totaal onvoorbereid de eerste avond. Het publiek was er al en toen moesten wij nog een kassasysteem opzetten. Ondertussen kwamen de muzikanten binnen lopen en ontdekten en leerden wij veel over wat het inhoudt om een dergelijke avond te organiseren. Maar het was een prachtige avond met een vol dorpshuis. Direct vanaf de eerste avond hebben wij altijd een mix geprogrammeerd van jonge bands tezamen met bekendere bands. Die eerste avond was eerlijk gezegd meer een spontaan ding waarbij ons meer overkwam dan dat het georganiseerd was. De tweede editie hebben wij wel professioneler aangepakt en ging een stuk beter. Het team is die avond ook uitgebreid omdat mensen zich spontaan melden dat ze graag wilden ondersteunen. En nu is het alweer tijd voor de derde editie.”

Geld

“Het gaat erom dat we mensen een leuke avond met live muziek bezorgen. Of het nu voor het publiek is of voor de bands. Het gaat om muziek en muzikanten. Natuurlijk moet je als organisatie niet zelf het duurste kaartje moeten kopen omdat je aan het einde geld tekort komt. Dus wij moeten wel werken met sponsoren en leren nu bijvoorbeeld van alles over crowdfunding. Wij zijn helemaal niet commercieel trouwens, verdienen hier zelf ook niet aan. Het gaat erom dat wij de bands gewoon hun fee kunnen betalen. Het zijn tenslotte vakmannen en –vrouwen die gewoon betaald moeten worden voor hun diensten. Het gebeurt helaas gewoon nog teveel dat bandjes uitgebuit worden.”

WhatsApp als notulenboek

“We doen de organisatie echt met elkaar. De ene heeft die kwaliteit, de ander weer een andere. Ik vind dat wij een hartstikke leuk clubje mensen zijn. Weliswaar een samengeraapt zooitje maar het werkt wel allemaal. En dat zonder draaiboek. Wij hebben een WhatsAppgroep die dient als een notulenboek. Maar, als ik naar de toekomst kijk, dan moet je deze organisatie wel in een stichting gaan onderbrengen. Omdat het dan te groot wordt doordat je elk jaar meer, beter, sneller en verder wilt. Dat kun je op een gegeven moment niet meer op een kladblaadje doen. We worden ieder jaar professioneler op het gebied van licht en geluid, bands, kassasysteem en promotie. Alleen de organisatie zelf (nog) niet. En dat zal wel moeten, willen we dit nog jaren lang volhouden.”

Line-Up

Uit het gesprek blijkt al snel dat de organisatie heel bewust jonge bands naast oude rotten in het vak zet om een interessante interactie te krijgen. “We zijn dan ook heel blij met de bands die we voor deze editie hebben kunnen aantrekken. De avond begint met Bigband Heerenveen, een lokale partij die met zo’n 23 man een bluessessie neer gaan zetten. Dat is echt uniek en zie je gewoon bij ons. Daarnaast speelt Roadhouse die op dit moment de beste bluesband van Friesland is. De derde band is de DoDo-Jamband, een collectief van jonge Friese muzikanten. En als laatste spelen deze avond Electric Hollers, van mijn zoon Max. Deze band timmert enorm aan de weg. Ze hebben nu al meer dan 40 optredens staan. Als je ze geen platform biedt, kunnen ze niet spelen en kunnen ze niet beter worden. Want in de muziek geldt: je bent altijd zo goed als je laatste optreden!”

DoDo Bluesnight

Datum: 6 april 2019
Tijd: 20.00-01.00 uur
Locatie: Dorpshuis It Deelshûs in Haskerdijken
Entree: voorverkoop via website €10,- en aan de deur €12,50
Meer info? www.dodobluesnight.nl

Tekst en foto’s: Janita Baron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *