Een nieuwe blik op… Boarnster energie! Bij 74e editie Gondelvaart Aldeboarn

Terwijl ik rustig over de Súdkant rij, volgens Google Maps moet ik nog even, op zoek naar het bushokje en de ijsbaan uit de gegeven beschrijving, zie ik een grasgroen hok met een schildering van een gondel erop. Zonder nadenken parkeer ik mijn auto, ondanks dat Google meent dat ik verderop moet zijn, en loop richting het gebouw. Met sierlijke letters staat er geschreven ‘De Wiksel’ en besef ik dat we hier inderdaad hebben afgesproken. Ondertussen flink nieuwsgierig naar de gesprekspartners op deze warme zomeravond: Allijan Jager (30) en Ingrid Riemersma (27).

Als geboren Boarnsters vonden beide dames het heel natuurlijk om voor vijf jaar plaats te nemen in het elfkoppige bestuur van de Gondelvaart. Waarom zijn er zoveel bestuursleden vraag ik mij meteen af. Allijan: “we zijn allemaal jong, hebben een baan en/of een gezin en doen dit bestuurswerk ernaast. We zijn allemaal enthousiast en hebben hetzelfde doel: een mooi evenement neerzetten. Daarvoor moet er wel veel werk verzet worden. Het is super dat we op deze manier alle taken kunnen verdelen en het echt samen doen!”

Nieuwe mensen

“net als je denkt ‘ik beheers alles in mijn functie’ zit je bestuurstijd er alweer op. Het is Allijans laatste jaar en daarom loopt er iemand met haar mee om het volgend jaar zelfstandig op te kunnen pakken”. Dat is ook de kracht van het bestuur meent Ingrid. “Door steeds weer nieuwe mensen ga je dingen anders doen, makkelijker maken en wordt het weer beter van. Nieuwe mensen brengen ook altijd nieuwe vrijwilligers met zich mee voor in de voorbereiding of op de dag zelf. Het is gewoon heel gezond. De basis van het evenement staat, maar op de achtergrond zijn we altijd met nieuwere en slimmere dingen bezig. Elk jaar wordt kwalitatief gezien weer beter”.

Ingrid vertelt verder: “Dit jaar doe ik voor het eerst pr en reclame. Dat is een nieuw gebied voor mij. Overdag ben ik vestigingsmanager bij Adecco in Leeuwarden en ’s avonds ben ik momenteel alle avonden aan het werk voor de Gondelvaart”. Voor Allijan geldt dat ook. Overdag docent in het speciaal onderwijs en ’s avonds actief als secretaris. Haar drijfveer is het voortbestaan van het evenement en omdat ze het belangrijk vind om actief te zijn in het dorp. Ze is niet zo goed in stilzitten geeft ze al vrij snel aan. Hoe moet dat dan volgend jaar? “Dan ga ik waarschijnlijk weer meebouwen!”

Startschot

“Als Boarnster ben ik zo trots op dit prachtige culturele evenement. Dan gaat het startschot om 9 uur en dan zit iedereen aan de kant, lichtjes gaan uit, dat vind ik zo betoverend en sprookjesachtig. Dat geeft iedere keer weer zo’n kik” vertelt Allijan vol passie. “wij woonden buiten het dorp maar vanaf jongs af aan ging ik al naar de Gondelvaart. Mijn tante woonde aan de Weaze en dan gingen we daar aan het water zitten. Prachtig! Nu woon ik met mijn man aan het water in het dorp en zitten we er midden in. Je ziet vooral de laatste dagen zulke leuke en grappige dingen gebeuren! De laatste week zie je mensen met stukken vloerbedekking in de fietstassen of verfblikken aan het stuur. Iedereen heeft dan oude kleding aan en is druk met de laatste loodjes. Dat is zo gezellig”. Ingrid vult graag aan: “vooral die woensdagavond is een bijzonder schouwspel. Je ziet overal mensen oefenen of er is ergens paniek omdat er een lamp mist en of bouwers zijn niet tevreden en veranderen last minute nog iets”.

Andere blik

De jury onder bezielende leiding van Linda Trip kijkt met een andere blik en geeft een uitgebreid juryrapport aan alle gondels. “Qua gondels mogen we niet klagen: veertien dit jaar. Er zijn drie groepen: meiden, jongens, een vriendengroep en de andere elf komen uit buurten hier in Aldeboarn. Dat is echt een heel mooi aantal” meent Ingrid. Vorig jaar hebben ze er nog flink aan moeten trekken om er elf te hebben. Traditiegetrouw vind in de derde week van september de nabespreking plaats met de gondelbouwers. “De buurt moet een goed antwoord krijgen waarom ze de punten hebben gekregen die ze hebben gekregen. Niemand wil veertiende worden natuurlijk. We nemen de bouwers serieus, ze werken er soms wel maanden aan. Dat vinden wij belangrijk om te waarderen” vult Ingrid aan.

Bijzonder

Allijan is heel duidelijk over het bestuur: “je leert nieuwe mensen kennen, mensen op een andere manier kennen en houdt hier echt vriendschappen aan over. Daarnaast leer je zoveel nieuwe dingen, ook lekker praktische zaken. We hebben bijvoorbeeld voor de laatste weken werklijsten op A0 formaat. Toen ik begon moest ik die met de hand schrijven maar nu print iemand ze uit op zijn werk”. Voor Ingrid betekent het hele proces veel plezier, nieuwe dingen leren en er samen iets moois van maken. Zij legt graag de nadruk op het feit dat het geen bestuursfeestje is, maar dat het hele dorp druk is met de Gondelvaart. Iedereen doet wel iets in het proces: van koffie met wat lekkers tot het naaien van kleding en het bouwen tot het ontvangen van familie die op bezoek komt om het allemaal mee te maken. Iedereen draagt zijn of haar steentje bij. Want:

“Zonder gondels hebben wij geen Gondelvaart: een compliment aan alle Boarnsters!”

Tekst en foto: Janita Baron

2 comments

 1. G keulen

  Waar vind ik de uitslag gondelvaart 2019?

  1. Cultuurplein Heerenveen

   Dag G. Keulen,

   hartelijk dank voor uw vraag. Hierbij de link naar de uitslag: https://gondelvaartaldeboarn.nl/juryverslag-gondelvaart-2019/

   Veel leesplezier gewenst!

   Hartelijke groet,
   Janita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *