Een nieuwe blik op… Blijven culturen tijdens Corona!

In deze bizarre tijden waarin er geen lessen gegeven kunnen worden op de reguliere wijze, worden we allemaal creatief en proberen nieuwe manieren te vinden. Op sociale media kom je heel veel (landelijke) initiatieven tegen. Maar hoe zit dat in de gemeente Heerenveen? Daarom nemen we deze maand een kijkje bij lokale cultuuraanbieders. Hoe gaan ze nu om met de kunst- en cultuureducatieve lessen en projecten?

Online zangles bij Vocalliezz

Liesbeth Ruizendaal – Wijngaarden, eigenaresse van zangschool Vocalliezz vertelt: “Wij zijn al snel overgestapt op online zanglessen. Zeker voor privéles is dit een goede manier om toch nog lekker te kunnen zingen. In een tijd waarin bijna iedereen heel veel thuis is, is het fijn om ook even wat anders te kunnen doen dan werk of school. Voor zangles verandert er niet eens zo heel veel als je dit online doet. De leerling en ik loggen in en kunnen gelijk aan de slag. We beginnen met een warming up van de stem en gaan daarna met een zelfgekozen liedje aan de slag. Ook als je nog geen zangles heb gehad is dit een mooie manier om het te proberen. Van zingen wordt je vrolijk. Bovendien komt dan ook het stofje endorfine vrij. Daardoor voel je je energieker en vrolijker. Dat kunnen we in deze tijd zeker gebruiken. Boek een gratis online proefles en kom er achter of het wat voor je is!”

Theater/Drama o.l.v. Catrien

Normaal gesproken geeft Catrien van der Molen groepsles op de Heerenveense School én is actief op vele basisscholen. Nu heeft ze een nieuwe manier gevonden om toch actief te blijven. Catrien vertelt hierover: “Ik ben begonnen met het opnemen van filmpjes die ik stuur naar cursisten en naar een school waar ik les geef. Ik moest wel een drempeltje over moet ik bekennen, maar na het eerste filmpje en de enthousiaste reacties daarop ben ik er meer gaan maken. Leerlingen, docenten en ouders geven aan blij te worden van de lessen, het als een vrolijke afleiding te zien en ik krijg vrolijke filmpjes en foto’s van kinderen die meedoen vanuit de woonkamer!”

Naast deze filmpjes geeft Catrien ook les door middel van videobellen. “Erg fijn om even als groep ‘bij elkaar te zijn’, elkaar te zien en plezier te maken met elkaar. Het is een welkome afleiding. Op deze manier heb ik een tekstrepetitie kunnen doen en een aantal uitbeeldspellen lenen zich ook prima voor dit medium. En na zo’n eerste keer gaan de radertjes draaien en ga ik nadenken over wat er nog meer mogelijk is. En die ideeën ga ik dan volgende week weer uitproberen.”

Volle agenda bij Eijer Producties

Aarnt is enthousiast aan de telefoon: “Wij bieden nu een aangepast rooster aan waarbij we dans en musicallessen online live aanbieden. Al onze cursisten kunnen via onze eigen webapp meedoen aan deze lessen. Daarnaast worden er voor freerunners drie keer in de week een video/tutorial geplaatst (online freerunnen bleek een te grote uitdaging). Docent Thomas heeft daarom een hulplijn via Whats-App opgericht zodat onze freerunners bij hem terecht kunnen voor vragen en tips.”

“Onze docenten zijn allemaal erg betrokken en denken veel mee aan oplossingen. Alle plannen worden door alle ouders en cursisten erg positief en enthousiast opgepakt. Bij één van de musicallessen waren er zelfs tegelijkertijd 32 kinderen aanwezig in de les. Zij hebben met zijn allen geoefend voor de musical ‘Veel Liefs van mij’ die verplaatst is tot na de zomervakantie.”

Daarnaast heeft Eijer Producties het initiatief genomen voor Danscolllectief Noord waar 24 dansscholen bij aangesloten zijn. Uit de gemeente Heerenveen zijn ook Tresor Dance Center en Dansen in Friesland aangesloten. Samen hebben ze besloten om allemaal wél te blijven incasseren, elkaar te ondersteunen, geen lessen openbaar zetten maar exclusief houden voor de leden en dat het wedstrijdseizoen doorloopt tot aan de herfstvakantie. Wellicht had je de collectieve flyer al gezien waarin ze oproepen om dansscholen te blijven supporten?

Gitaarschool Friesland

Percy Hoff is al ongeveer 20 jaar werkzaam als docent basgitaar en contrabas bij Gitaarschool Friesland. Hij vertelt: “Ik geef over het algemeen les in een 1 op 1 situatie. Dat vind ik het beste werken omdat je je dan precies kan richten op datgene wat iemand nodig heeft. Het persoonlijke contact met kinderen, volwassenen en zelfs gepensioneerden, die toch nog graag een instrument willen leren bespelen, is leuk. Samen delen we de passie voor muziek.”

Nu moet ook Percy ineens online les gaan geven. Aanvankelijk was dit wennen, maar nu hij een aantal weken bezig is vind hij het best leuk werken. “Ik merk dat de jongere leerlingen het over het algemeen geen enkel probleem vinden en er heel natuurlijk mee omgaan. Een voordeel is dat je de lessen nu kunt opnemen én terugkijken. Voorheen kwamen leerlingen nog wel eens thuis met het idee van ‘hoe zat het nou ook alweer?’ Nu kunnen ze gewoon even een stukje terugspoelen om in alle rust nog een keer te kijken hoe iets werkt.”

“Een aantal oudere leerlingen vind de live online lessen een beetje ongemakkelijk. Daarom maak ik voor hen elke week een aantal lesvideo's, voor elk niveau, met bladmuziek én een video over muziektheorie. Al hoop ik toch wel weer snel face to face te kunnen gaan lesgeven. Samenspelen en persoonlijk contact is toch ook wel erg fijn!”

Catrien sluit af met de prachtige woorden: “Het is erg leuk om te zien wat collega’s doen. We kunnen nu vrijblijvend bij elkaar in de keuken kijken en elkaar inspireren. Dat is dan weer een klein cadeautje dat deze moeilijke tijd ons biedt…”

Daarom roepen wij ook op: wil je ook je verhaal delen? Stuur dan een e-mail naar info@cultuurpleinheerenveen.nl.

Tekst: Janita Baron, foto’s: eigen foto’s cultuuraanbieders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *