Een nieuwe blik op… Ateliers Majeur

Een nieuwe blik op Ateliers Majeur? Waarom zou u kunnen denken. De meeste inwoners
kennen het kunstencentrum al jaren doordat ze bijvoorbeeld de legendarische AMV-lessen
bij Anne Bakker volgden of omdat hun kinderen op school lessen en/of workshops krijgen
van een docent die via Ateliers Majeur op de basisschool komt. Maar nu gooit Ateliers
Majeur deels het roer om, door gemeentelijk besluit, en leek het hoog tijd om eens in
gesprek te gaan met het team dat een nieuwe opdracht kreeg!

“We zijn nu werkelijk een centrum voor de kunsten geworden!”, vertelt Harry Koning, directeur, trots. “We zorgen ervoor dat onder schooltijd ieder kind in aanraking komt met kunst- en cultuureducatie. Daarnaast proberen we door middel van het persoonlijk cultuurbudget (PCB) en de samenwerking met alle cultuuraanbieders uit de regio de drempel tot het volgen van cultuureducatielessen in de vrije tijd te verlagen. Maar ook kwetsbare doelgroepen komen bij ons aan bod. Verder organiseren we diverse (gratis) toegankelijke festivals en themaweekenden, hebben we The Game of Fean ontwikkeld en werken we aan een totaaloverzicht van cultuur op onze website. We delen onze kennis en subsidie om zoveel mogelijk te verbinden en zoveel mogelijk inwoners van de gemeente te laten culturen, in welke vorm dan ook.” Ateliers Majeur heeft acht parttimers in dienst die allen een eigen spilfunctie hebben in het beleid van deze netwerkorganisatie. Pieter Jan Struik, combinatiefunctionaris cultuur van de gemeente Heerenveen, heeft zich hier een aantal maanden geleden al voorgesteld. Zijn functie is onveranderd. De andere medewerkers lichten graag het nieuwe beleid en hun taak daarin toe.

Project coördinatie

“Alle kinderen in het basisonderwijs blijven kennis maken met kunst- en cultuureducatie via Ateliers Majeur, dat is onze gemeentelijke opdracht en Pieter Jan zijn taak. Daarnaast kunnen alle kinderen zich verder oriënteren via korte cursussen in de vorm van Kleintje(s) Cultuur (0-4 jaar), Kunstateliers (4-12 jaar) en Xperience+ (13-18 jaar). In het onderwijs en in de oriënterende cursussen zetten wij plaatselijke cultuuraanbieders in zodat je je na deze kennismaking en oriëntatie verder kan verdiepen in een instrument en/of discipline naar keuze bij een bekend gezicht. Deze aanbieders zijn zowel verenigingen als zzp’ers en instellingen. Heerenveen telt er zo’n 250! Ateliers Majeur heeft zelf geen docenten meer in dienst. Het draait bij alles wat we doen om de intensieve samenwerking met alle cultuuraanbieders in de regio”, vertelt Froukje enthousiast. “Dit doen we onder andere door gezamenlijke projecten te initiëren en ondersteunen, zoals het Cultuurklank Festival. Dat alles is nu net mijn taak!”

Persoonlijk Cultuurbudget

Margje van de administratie vult aan: “Daarnaast gaan wij beginnen met het verstrekken van een persoonlijk cultuurbudget. Vanaf 1 september 2018 is dat budget er voor alle kinderen in de gemeente Heerenveen. De subsidie die we eerst gebruikten om zelf lessen en cursussen aan te bieden, waar we nu mee zijn gestopt, delen we door middel van het PCB met alle private aanbieders. Zo bereiken we samen nog meer kinderen en jongeren. Dit budget is kindgebonden en bedoeld voor de eerste twee lesjaren, om de financiële drempel van lessen en cursussen iets te verlagen. Alle kinderen/jongeren die beginnen met lessen en/of cursussen in kunst en cultuur krijgen via Ateliers Majeur een bijdrage in de eerste twee lesjaren, ongeacht bij welke aanbieder en waar in de gemeente ze de les/cursus volgen.” Margje is het aanspreekpunt als het over deze budgetten gaat. Maar, alleen voor cultuuraanbieders. Ouders kunnen contact opnemen met hun eigen docent.

Altijd open voor cultuur

Sinds het nieuws bekend is dat Ateliers Majeur stopt met het zelf aanbieden van lessen hebben naast de vroegere eigen docenten veel particuliere partijen zich gemeld die graag gebruik willen maken van het gebouw. Zo zijn o.a. Dans Hier!, muziekschool De Speeldoos en Tresor Dance Center sinds begin september bij ons in het gebouw te vinden, maar ook de amateurverenigingen melden zich”, vertelt Karin met een flinke glimlach op haar gezicht. “De Rinkelbom bruist op dit moment van cultuur! We worden overspoeld met aanvragen voor lesruimten. Ik beheer dit gebouw al jaren met veel liefde en zal er samen met Nelli voor zorgen dat iedereen zich thuis kan voelen! De slogan is niet voor niets: Altijd open voor cultuur!”

Website

“Onze nieuwe website is net in de lucht. De bedoeling is dat het dé vindplek van cultuuraanbieders en cursussen in Heerenveen gaat worden. Alle cultuuraanbieders in de regio kunnen zich voorstellen, d.m.v. tekst, foto’s en een video, en kunnen hun cursusaanbod laten plaatsen op www.ateliersmajeur.nl”, vertelt Janita. “Het werkwoord culturen is ons op het lijf geschreven en we merken dat het steeds meer blijft hangen. Ook onze nieuwe huisstijl die ik de afgelopen paar maanden heb ingevoerd, valt bij velen positief op. Dat blijft altijd een spannende natuurlijk.” “Nu alleen onze bus nog!”, vult Geert aan. Zijn taak bestaat uit het vervoeren van alle muziekinstrumenten en andere benodigdheden naar leslocaties. Zijn bus is nu nog wit maar daar komt hopelijk snel verandering in.

Culturen

“We hebben met het gehele team een jaarplanning gemaakt die vol staat met evenementen en bijeenkomsten. We hopen hiermee cultuur in Heerenveen beter onder de aandacht te brengen én er voor te zorgen dat culturen net zo gewoon wordt als sporten. Het is zo gezond voor je! Wie aan kunst doet, krijgt meer zelfvertrouwen, concentreert zich beter en wordt sociaal vaardiger”, legt Harry Koning, de directeur, uit.

“Dus, wat ga jij culturen?”

Geert Karsten
Beheer/vervoer
“Ik cultuur volop tijdens het rijden op de bus van Ateliers Majeur. Ik vind het heerlijk om met het raam open rond te rijden en dan luister ik naar de klanken van Waterstad FM, ABBA of Andrea Bocelli!”

Harry Koning
Directeur
“Ik geloof in cultuur en cultuur heel veel in mijn vrije tijd. Ik schrijf muziek voor koren, speel piano en zing heel graag. Cultuur maakt mij gelukkig en ontstresst mij volledig.”

Margje Ponne
Administratie en PCB’s
“Ik cultuur omdat cultuur ontspant en blij maakt! Ik lees graag boeken over allerhande onderwerpen, luister graag naar muziek, speel een beetje piano en ik heb gezongen in een koor.”

Froukje Hoekstra
Project coördinator
“Ieder kind moet de mogelijkheid krijgen om in aanraking te komen met kunst en cultuur. Ik cultuur om passie over te dragen en te inspireren door middel van en via kunst, in mijn geval muziek!”

Pieter Jan Struik
Coördinator Onderwijs en Zorg & Welzijn
“Cultuur laat mij op een andere manier naar de wereld kijken en maakt mij nieuwsgierig. Het daagt me uit om te blijven spelen, te creëren, nieuwe verbindingen te leggen en brengt mijn beide hersenhelften in een prettige ‘zoemstand’.”

Janita Baron
Coördinator communicatie en cultuur
“Ik cultuur omdat ik geloof dat kunst en cultuur je een nieuwe blik op de wereld om je heen maar ook op jezelf geeft. Ik ben kunsthistorica, dus dol op musea, reizen, andere culturen ontdekken én lesgeven daarover.”

Nelli Atanesyan
Receptie
“Ik cultuur als ik dans of naar het museum of het theater ga. Ik dans graag Zumba en Shbam en mijn favoriete museum is museum Belvédère in Heerenveen.”

Karin van der Vinne
Receptie & verhuur
“Ik ondersteun graag de cultuur: ontvangst, voorbereiding, koffie, telefoon en verhuur. In mijn vrije tijd ga ik regelmatig naar een voorstelling in De Skans te Gorredijk.”

Tekst: Janita Baron
Foto: Jelle Visser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *