Een nieuwe blik op… The Game of Fean

Er is een nieuw spel in Heerenveen! In een goede samenwerking tussen diverse (culturele) partijen is er een nieuwe manier gevonden om kinderen, jongeren en gezinnen uit te dagen om kennis te maken met de historie van Heerenveen. Je leert ons cultureel erfgoed kennen met het centrum van Heerenveen als historisch speelveld. Vanaf 20 november, als het spel officieel geopend wordt door de wethouder, zullen we regelmatig schoolkinderen met felgekleurde hesjes tegenkomen in het centrum. Tijd dus om kennis te maken met de maker van dit bijzondere spel. Nádat ik het zelf al mocht uitproberen. En, ik kan alvast verklappen: je gaat anders om je heen kijken!

Opdracht

Peter Sinot (48) heeft in opdracht van de culturele partners en de combinatiefunctionaris cultuur dit spel gemaakt in nauwe samenwerking met een werkgroep waarin ook het onderwijs een belangrijke rol had. “Het spel past hierdoor goed bij de kerndoelen van het onderwijs, een leuke uitdaging!” Die weer net even anders is dan zijn andere spellen. Ondertussen heeft Peter al meerdere moordspellen, Stratego, Zeeslag en de Da Vinci Code ontwikkeld en geprogrammeerd. Het blijkt al snel dat hij een ondernemend en reislustig type is. “Al 20 jaar in het leven doe ik waar ik blij van word! Op een gegeven moment had ik zelfs een eigen bedrijf in de buitensport/spel en dan zie je dat het zo succesvol wordt dat je mensen moet gaan aannemen om al het werk uit te voeren. Tja, en dan wordt je meer manager dan uitvoerder en dat ging mij echt tegenstaan. Dus ging ik weer een andere kant op.”

Games

“Al voor de tijd van mobieltjes en tablets ontwikkelde ik games en puzzeltochten aan de hand van kaarten. Op een gegeven moment kwam gps in en vervolgens de mobieltjes en tablets. Daar ga je je dan in verdiepen en zo rol je er steeds verder in. De zomer is echt de uitvoerperiode en in de winter ontwikkel ik nieuwe spellen. Ik word regelmatig uitgedaagd binnen opdrachten en zeg gewoon ja en zorg dat ik het voor elkaar krijg. Je moet niet te bang zijn. Kijk, ik kom steeds weer nieuwe dingen tegen, dan moet ik als een gek aan de slag gaan en mij er in verdiepen. Maar dat komt ook wel weer goed. Mensen die zeggen ‘ik kan het niet’ daar heb ik niet zoveel mee. Alles kan! Gewoon jezelf uitdagen en verdiepen.”

Ontwikkeling

“Voor dit spel moest ik mij goed inlezen en rondkijken in het centrum. Gelukkig kreeg ik hulp van werkgroep Oud-Heerenveen. De uitdaging was vooral om er een historisch juist én toch één verhaal van te maken. Het probleem is dat er hier in Heerenveen heel veel gesloopt is. Daardoor zijn er weinig oude gebouwen en dan ook nog eens niet uit hetzelfde bouwjaar natuurlijk. Het heeft mij dus al met al wel zeker een maand gekost om het spel te ontwikkelen en programmeren.” Eén maand vraag ik vol ongeloof? “Ja, natuurlijk niet achter elkaar. Soms leg je het werk even weg om het te laten bezinken. Al ben je er in gedachten dan natuurlijk nog wel steeds mee bezig. Maar effectief kost mij dit een maandje werk.”

Schat

“Kijk, waar ik goed in ben, is een spel maken waarmee kinderen lekker mee bezig zijn. Ik heb de Agogisch Werk opleiding gedaan en altijd met kinderen, jongeren, mensen met autisme en toeristen gewerkt. Ik kan niet alles maken maar wel altijd iets leuks. En het is fantastisch om te zien hoe mensen, en in dit geval kinderen, reageren op een spel. Er zit voor iedereen wat in, iedereen heeft een taak en je moet wel echt even je best doen om tot de oplossing te komen. Het mooiste moment, vind ik, is als de schatkist geopend wordt en de kinderen er met hun neus op staan. Een schat spreekt nog steeds tot ieders fantasie!"

The Game of Fean

The Game om Heerenveen op een eigenzinnige manier te leren kennen! Durf jij het aan om in een race tegen de klok kriskras door Heerenveen op zoek te gaan naar puzzelstukjes die jou een schatkaart onthullen? Iedereen kan meedoen aan dit interactieve spel dat gespeeld wordt door middel van tablets. Alleen of in groepjes strijden jullie tegen elkaar én de klok: wie zal de schat vinden? The Game of Fean is te boeken voor scholen, toeristen en als bedrijfsuitje. Het startpunt is Museum Heerenveen. Boeken kan via www.ateliersmajeur.nl/game-of-fean.

Tekst en foto’s: Janita Baron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *