Een nieuwe blik op… Kunstlokaal №8 & AlleskAN

2008. Het jaar dat kunstveilingen ineens niet meer torenhoge prijzen vangen, galerieën een stapje terug moeten doen en er overal in Nederland gestart wordt met bezuinigingen op kunst- en cultuuronderwijs. Ook het jaar dat Birgit Speulman (59) en Marcel Prins (60) Den Haag verruilen voor Jubbega-Schurega. Vlak voordat de kunstwereld een diepe zucht slaakt, strijken ze neer in een bijzonder pand. Het was even schrikken toen de kunstwereld plotsklaps veranderde. Het had direct effect op het leven dat ze hier samen wilden opbouwen. Nu, 10 jaar later, kijken we een ochtend mee met dit powerkoppel dat volop geniet van het artistieke leven!

Het is woensdag 8 maart als Birgit mij vrolijk tegemoetkomt en begeleidt naar een werkruimte die andere bezoekers zelden te zien krijgen. Een kamer vol kunst en curiosa waarvan ik mij voor kan stellen dat gegoede burgers/kunstenaars in de 19de eeuw ook hadden. Een kamer die visueel veel over dit kunstenaarsstel vertelt. Ook de woorden vloeien rijkelijk, Birgit en Marcel zitten vol verhalen, anekdotes en glimlachen breed als ze over hun leven vertellen.

Kunstlokaal №8

Als het stel in de randstad geen geschikte atelierruimte kan vinden, zoeken ze breder in het land. Zo hebben ze kerken bekeken maar werden ze direct verliefd op dit voormalige schoolpand met zijn gele vensterbanken en hoge plafonds. Er was dan ook maar één naam mogelijk voor de nieuwe woon- en werkplek: Kunstlokaal №8. Marcel: “Omdat dit vroeger op de kaart school nummer 15 was maar in de volksmond nummer 8. Het gebouw is een rijksmonument uit 1917 met een bijzondere geschiedenis die symbool staat voor het recht op onderwijs en ontwikkeling. De naam AlleskAN verwijst hier naar. Het is de naam voor het cultuuronderwijs gedeelte van onze werkzaamheden. De naam is trouwens bewust zo geschreven, om even je aandacht te verleggen. In het logo komt de gele kleur van de vensterbanken terug” vertelt Marcel enthousiast.

AlleskAN

“Met AlleskAN ontwikkelen Marcel en ik workshops, lessen en projecten op maat. Door samen vorm te geven aan wat je waarneemt, meemaakt en denkt, ga je de wereld beter begrijpen. Met onze lessen willen we bijdragen aan de ontwikkeling van leerlingen tot zelfbewuste, creatieve volwassenen.” Birgit legt nog wel graag even uit wat het verschil is tussen kunsteducatie en cultuuronderwijs: “Kunsteducatie gaat over kunst en dat is niet van afval een ding maken, tenzij je er ook vanuit de kunst naar gaat kijken. De workshops noemen we daarom geen kunsteducatie meer, we scharen het onder cultuuronderwijs.”

Wereld erbij

“Door het ontplooien van diverse activiteiten kregen we er een hele wereld bij hier in het noorden! In het begin was het vrij lastig door de crisis. Daarom bleef ik nog drie dagen per week in Den Haag werken. Ondertussen bouwden we hier een leven op. We hebben door mond tot mond reclame diverse projecten in de wijde omgeving gedaan” vertelt Birgit. Geen dag is hetzelfde. Soms werken ze samen, soms vullen ze elkaar juist aan. “We zijn met zoveel dingen tegelijk bezig dat je daardoor wel eens iets vergeet. We houden elkaar scherp daarin.” Het is dan handig als je allebei multi-inzetbaar bent. “Dan staat er in de agenda dat Marcel even een beeld moet verplaatsen maar op dezelfde dag ook een workshop op school moet geven. Dan neem ik die over. De meeste dingen kunnen we allebei wel. Marcel is beter met grote ruimtelijke werken en ik maak projectplannen. Marcel doet trouwens ook het inrichten van onze tentoonstellingen.”

Broeinest

Onverwacht, voor mij althans, komen er kunstenaars binnen waaien. Twee kunstenaars die elkaar (nog) niet kennen en bij elkaar geplaatst worden om spanning en interactie te creëren in de volgende tentoonstelling van Kunstlokaal №8. “Dat is wat wij altijd doen. We kiezen kunstenaars uit die een duotentoonstelling aangaan” vertelt Birgit. Marcel vult aan: “Maar we zoeken absoluut niet naar peper en zout en kiezen niet voor de hand liggende combinaties. Het mag prikkelen, grenzen opzoeken.” Ondertussen maken de twee kunstenaars kennis met elkaar. Op de achtergrond klinkt een heerlijk gekeuvel terwijl Marcel en Birgit met glimmende ogen verder vertellen over het broeinest aan contacten dat door hun werkzaamheden ontstaat.

Het stel zit nog vol ideeën. Zij denken na over een artist in residence. “Onze nieuwste uitdaging is de zolder van 150 m2. Er liggen overal kansen en mogelijkheden. Op stapel staat een mega-tentoonstelling van abstract geometrische kunst, ESSINSJE, in juni de Broerekerk in Bolsward. Dit in het kader van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Friesland.” Deze zomer vieren ze het 100-jarige gebouw waarin ze 10 jaar wonen en werken. Een feestelijke tentoonstelling met al hun 60 kunstenaars, muziek en literare voordrachten. En in september nemen zij met Kunstlokaal №8 deel aan de kunstbeurs ART NOORD in Museum Belvédère.

“Let it grow" - een heerlijk leven!”

Kunstlokaal №8
Schoterlandseweg 55 Jubbega-Schurega
Open tijdens tentoonstellingen
za en zo 12:00-18:00 uur en op afspraak

Biografie Birgit
 • Motto: Creo ergo sum – ik creëer, dus ik ben
 • Opleiding: Tekenen, schilderen en grafiek aan de KABK in Den Haag.
 • Beeldend kunstenaar: tekeningen, collages en grafiek op papier en met computer.
 • In opdracht: illustraties en educatief materiaal.
 • In het cultuuronderwijs: beeldend kunstenaar in de klas, adviseur en coach.
 • Tekenskoalle-coach: bijscholing aan leerkrachten.
 • Stichting Technotrend: docent.
 • Dutch Felt Academy in Baard: lesgeven in het creatieve proces.
 • Bestuurslid Stichting Vierplus: organisatie tentoonstellingen.
 • Kunstlokaal №8, Jubbega: Initiatiefnemer, vormgever en galeriehouder.
Biografie Marcel
 • Motto: Dulce est desipere in loco "Het is heerlijk op zijn tijd gek te doen."
 • Opleiding: Beeldhouwen en ruimtelijk ontwerp aan KABK in Den Haag.
 • Ontwierp in opdracht: pleinen, tuinen, monumenten en interieurs.
 • Tentoonstellingsmaker: van meer dan 200 tentoonstellingen sinds 1988.
 • Kunstlokaal №8, Jubbega: Initiatiefnemer, inrichting en galeriehouder.
 • Workshops en lezingen: over beeldende kunst aan groepen kinderen, jongeren en volwassenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *