Een nieuwe blik op… De Jeugdbibliotheek

Gewoon op een woensdagmiddag in februari wandelen we de bibliotheek in voor een gesprek met dé ervaren en enthousiaste jeugdmedewerkers van Bibliotheken Mar en Fean. Ze organiseren veel en zeer diverse activiteiten voor kinderen van 0-18 jaar. Men is weleens verbaasd bij binnenkomst: doen jullie dit allemaal? Tijd dus om kennis te maken met twee Heerenveense medewerkers van de Jeugdbibliotheek en hun favoriete activiteit.

De bibliotheek maakt deel uit van een landelijk netwerk. Er zijn elders in het land veel bibliotheken waar steeds minder boeken te vinden zijn. Heerenveen wil met haar tijd meegaan en probeert op een laagdrempelige manier, naast een groot aanbod van boeken, een gevarieerd aanbod te hebben van activiteiten voor alle jeugd. Vol enthousiasme werken de jeugdmedewerkers Kayla Awdi (28) en Marije Kooistra (41) aan een volle activiteitenkalender. Ze hebben veel vrijheid in hun werk en doen waar ze energie van krijgen en gemotiveerd van raken. Zo houdt Kayla zich meer bezig met jongeren, terwijl haar collega Marije liever met de jongsten onder ons werkt. Samen maken en voeren ze het beleid van de jeugdafdeling van de Heerenveense bibliotheek uit.

Geschiedenis

Kayla volgde de docentenopleiding geschiedenis met als afstudeerrichting educatie en communicatie maar wilde persé niet voor een vaste klas staan. Zo werkte ze een tijd als museumdocent in het Fries Museum. Als ze een vacature tegenkomt bij de Bibliotheek Noord-Friesland kan ze veel ervaring opdoen en ontdekt ze dat dit werk goed bij haar past. Uiteindelijk komt ze 2 jaar geleden in Heerenveen terecht waar haar takenpakket bestaat uit de jeugdafdeling, klantenservice, coördinator CoderDojo en de ontwikkeling van een lesprogramma i.s.m. het Gysbert Japicxhûs in Bolsward. “Ik pak heel diverse projecten op. Als ik er energie van krijg, doe ik het graag!” Haar collega Marije Kooistra komt juist uit het onderwijs maar was er na 12 jaar helemaal klaar mee, tijd voor een nieuwe uitdaging. “Ik stond voor groep 3 en was hierdoor altijd bezig met alles wat met lezen te maken heeft. Door mijn taak als leescoördinator organiseerde ik zeer diverse activiteiten door de hele school gericht op leesbevordering. Maar ik wilde wat anders en solliciteerde naar de vacature voor leesconsulent in Zeist. Helaas werd ik niet aangenomen, vanwege de afstand, maar ik had wel mijn uitdaging gevonden. Nu ben ik hier jeugdmedewerker, leesconsulent 0-4 jaar in Heerenveen en De Fryske Marren en ga ik één keer per maand naar De Huiskamer in Oudeschoot om voor te lezen en een activiteit te doen”.

Dagelijks

Kayla vertelt: “Naast alle dagelijkse zaken op de jeugdafdeling ben ik tussentijds bezig met projecten en groepsbezoeken. We proberen iedere maand diverse activiteiten te organiseren en daarvoor moet genoeg geregeld worden. We schrijven persberichten maar ook Facebook houden we zelf bij. Ik ben op dit moment ook bezig met het inzetten van video’s.” Marije vult aan: “We hebben wel echt duidelijk een coördinerende rol. Gelukkig heeft de bibliotheek veel vrijwilligers die ons ondersteunen bij de uitvoering van de activiteiten!” “Ja!” vult Kayla aan, “door een recente aanwas van vrijwilligers kan ik nu zelfs 2x per maand de CoderDojo organiseren! Dat waardeer ik echt.” Marije kun je overigens regelmatig aantreffen in de prachtige Ferteljas. “Ik vind het heerlijk om daarin rond te lopen, je trekt veel bekijks met de jas en kinderen reageren er erg leuk op.”

Voorlezen

“Uiteindelijk zijn we wel een bibliotheek, onze belangrijkste taak is het (voor)lezen bevorderen” vertelt Marije. “Lezen wordt vaak onderschat maar is zo belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Als je jouw kind gelukkig wil maken is (voor)lezen het allerbelangrijkste. Het geeft liefde, interactie en is goed voor de verdere ontwikkeling van je kind.” Kayla is zwanger van haar eerste en leest zelfs nu al voor aan haar kleine. Ook Marije leest haar 2 kinderen (10 maanden en bijna 4 jaar) natuurlijk al sinds kleins af aan voor. “Je treft mij ook buiten werktijd om aan in de bibliotheek, gewoon heerlijk lezen met mijn kinderen. Ik kan er dan ook intens van genieten als ik andere volwassenen met hun (klein)kinderen op de bank zie zitten om samen te lezen. Die hechte band, het opgaan in het boek… dat zijn voor mij de mooiste momenten.”

Toekomst

De dames hebben natuurlijk nog steeds wensen en dromen voor ‘hun’ jeugdbibliotheek. Kayla kan niet wachten op het nog verder uitbreiden van de CoderDojo en het creëren van makersplaatsen zodat kinderen met hun creërend vermogen aan de slag kunnen in de bibliotheek! Marije hoopt dat ze door haar warme welkom en haar gerichtheid op het kind steeds meer ouders richting bibliotheek weet te krijgen. “Het is zo mooi om te zien hoe zelfs de kleinsten onder ons reageren op boeken die ik heb klaarliggen bij de maandelijkse BoekStart-inloopochtend. Of het nu knisperboeken, ontdekboeken of zelfs zwart/wit boeken zijn. Het is voor alle kinderen een hele ervaring. Daarom probeer ik ouders ook waardevolle tips mee te geven hoe ze het (voor)lezen kunnen aanpakken. Al is het uiteindelijk gewoon een kwestie van doen. Er is geen goede of foute manier. Als je maar (voor)leest!”

Wist je dat iedereen tot 18 jaar gratis lid kan worden van de bibliotheek?

Marije Kooistra bij BoekStart-inloopochtend. Foto credits: Janita Baron

Boekstart
Samen met boekjes bezig zijn is gezellig én het is belangrijk er al mee te beginnen als je kindje nog heel klein is. Om het voorlezen aan baby’s te stimuleren krijgen nieuwe babyleden een BoekStartkoffertje met daarin twee boekjes cadeau. De bibliotheek organiseert daarnaast BoekStart- inloopochtenden zodat men vragen kan stellen over (voor)lezen met heel jonge kinderen, kennismaken met verschillende soorten materialen die geschikt zijn voor de baby of peuter, ervaringen uitwisselen met andere ouders én er wordt voorgelezen. Met de baby of peuter op schoot een boekje ontdekken is leuk én leerzaam. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van het kind, het verhoogt de concentratie en het versterkt de band tussen ouder en kind. Allemaal zaken waar de baby of peuter ook later plezier van heeft. Aanmelden is niet nodig.

Coderdojo
Iedere tweede vrijdag in de maand en elke derde zaterdag van de maand is er CoderDojo in Bibliotheek Heerenveen. CoderDojo staat voor zélf programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, games maken en meer. Deelname is gratis voor iedereen tussen 7 en 17 jaar, maar aanmelden is verplicht. Aanmelden doe je via coderdojo-marenfean.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *