Een nieuwe blik op… cultuureducatie binnen Talant

Binnen Talant maakt men zich sterk voor een aantal prachtige cultuureducatie projecten voor hun cliënten met een beperking. Mensen die net zo goed onderdeel zijn van onze samenleving en vaardigheden hebben waar je op in kunt spelen en uit kunt breiden. Het doel is om iets te presteren wat zij aankunnen en niet wat de maatschappij nodig heeft. Hoog tijd om twee projecten in Heerenveen nader te leren kennen: dagbesteding voor kunstenaars én het Onbeperkt Ensemble.

“Dat groeien en genieten van onze cliënten, daar doen we het voor!” vertellen Feike Bangma (55) en Minke Aardema (60) enthousiast. Met het hart op de juiste plaats maken ze van alles mogelijk voor hun cliënten en de medewerkers die hen begeleiden. Zo konden deze twee cultuureducatie projecten ook ontstaan. “We werken met professionals uit de muziek en een echte kunstenaar. Mensen die niet geïnfecteerd zijn door het begeleidersvirus. Wij zijn zorgmensen, wij willen zorgen voor onze cliënten, vullen dingen voor ze in. Daarom staan wij in stevig partnerschap met Ateliers Majeur, zij stelden ons voor aan: Remi Adriaansz (65), Stephan Mooibroek (53) en Martin de Jong (54). Ze hebben een kunstenaarshart en kijken dus anders naar de ontwikkeling van hun cursisten”.

Kunstenaarsgroep

Al bijna een jaar is de groep samen aan het werk in het gebouw Heidewoud in Oranjewoud. Een prachtige locatie die op de slooplijst staat en dus mag de groep schilderen op ramen en muren. Patrick (22) liet zich dat geen twee keer vertellen en ging aan de slag met een vrolijk patroon op de ramen. “Ik begon met plakband op het raam te plakken en toen kwam dit eruit. Vanaf buiten ziet het er nog beter uit! Het bevalt mij goed hier, ik kan eindelijk weer tekenen. Vroeger vond ik tekenen al leuk. Vanmiddag ga ik verder met het schilderen van het raam. Het hele raam moet vol!” Ondertussen begint heel toepasselijk de zon te schijnen door het geverfde raam. Een kleurig spel ontstaat op de muren en de vloer van de ruimte. “Mooi hè” zegt Patrick trots. “Patrick heeft een vaste hand en is van de precieze tekeningen” vertelt Martin. “Zo heeft iedereen zijn eigen kwaliteiten die we hier proberen uit te bouwen.”

Experiment

Martin straalt rust uit: “Ik ben dit experiment aangegaan maar wel met een duidelijke voorwaarde. Ik wil geen bezigheidstherapie geven maar dat ontstijgen en deze groep begeleiden naar kunstenaar zijn. Kunst is een passie die je niet kunt negeren. Ik zie ze dan ook elke week groeien en een eigen stijl ontwikkelen. Daarnaast moeten ze ook gewoon bepaalde aspecten van het vak leren: je werk voorbereiden, nieuwe technieken, technisch goed worden maar bijvoorbeeld ook met anderen spreken over je gemaakte werk. Dit is een veilige plek waar je graag naar toe gaat om te doen waar je goed in bent.” “Het is wel essentieel dat iemand met een beeldende achtergrond ziet wat er mogelijk is en daar de ruimte aan geeft. Onze grote vraag is: waar gaat dit naar toe? We gaan het zien de komende jaren” vult Feike aan. Wat het met je doet hier? Martin: “Een mooi voorbeeld is Tinie (60). Ze werkt altijd in zwart/wit en abstract. Ze heeft wel een onderwerp, maar dat zie je nooit terug in het eindresultaat. Het is lastig om met haar te communiceren. Ze heeft nooit de mogelijkheid gehad om zichzelf op deze manier te uiten. Sinds een paar maanden communiceert ze met mij en begrijp ik haar. Haar beeldtaal is erg bijzonder en er ontstaan dus prachtige dingen. Ik zeg niet wat zij moet doen, dit is een van de dingen die hier gewoon ontstaan.”

Onbeperkt Ensemble

Dingen die gewoon ontstaan, dat klinkt als muziek in de oren van Remi Adriaansz en Stephan Mooibroek. Zij hebben de artistieke leiding over het Onbeperkt Ensemble. De naam zegt het al: een groep musici die onbeperkt zijn in hun muzikale expressie. Al jaren geven de heren les aan diverse groepen en nu hebben ze het roer omgegooid. Een groep cliënten van Talant werkt samen met een zestal professionele musici om op een serieuze manier hun creatieve vermogen en muzikale mogelijkheden naar boven te halen. Op 3 juni mogen ze prime time optreden in het Rabobankpaviljoen van Oranjewoud Festival. Een hele belevenis waar de groep naar uit kijkt. Marja (57): “We hebben vorig jaar daar ook opgetreden, dat was heel leuk!” “Er is een leuke sfeer bij de band” vertelt Geert (47). Op bezoek bij hem en Marja spreken ze honderduit over het muzikant zijn. Marja ziet het als een hobby, voor Geert is het meer werk, hij is al jaren muzikant vertelt hij vol trots. Hij heeft dan ook al diverse instrumenten uitgeprobeerd. En nu spelen ze allebei een speciale fluit (Rhythm flute red.) bij het ensemble. “Van muziek maken word ik blij. En het is een leuke uitdaging!” vertelt Geert. Marja speelt al jaren met veel plezier bij de muzikale expressie groepen in Heerenveen. Zo speelt ze djembé en in de bluesband. Deze laatste groep is nu overgegaan in het Onbeperkt Ensemble.

Groeien

“We weten nu nog niet wat we gaan spelen, het moet groeien” vertelt Geert. En dat is precies wat muziektherapeuten Remi en Stephan voorstaan. Ze zijn dit project samen gestart met de verwachting dat “de deelnemers in deze opzet hun eigen muzikaliteit gaan ontdekken en uitdragen. De groep kreeg binnen korte tijd plezier in het werken met klanken en het samenspel. De concentratie nam toe en daarmee ook de betrokkenheid om tot een prachtig gezamenlijk resultaat te komen.” “Ons idee, dat iedereen muzikaal is, is bewaarheid geworden” vult Stephan aan. “Ook de beroepsmusici voelen dat zo. Ze vinden het prachtig om met onze deelnemers samen te spelen in een volwaardige muzikale communicatie. Zonder beperking, zonder grenzen.” Stephan: “Wij sluiten aan bij de mogelijkheden en dat leidt tot een oprechte muzikale expressie. Niet gebaseerd op van te voren bepaalde vormen maar door samen te creëren. En die ruimte open laat voor improvisatie!”

Tekst en fotografie: Janita Baron

Nieuwsgierig geworden? Kom op zondag 3 juni naar het Rabobankpaviljoen op Oranjewoud Festival. Het concert start om 11.00 uur. De toegang is gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *