Een nieuwe blik op… de culturele partners in Heerenveen

Zomaar een dinsdagochtend, nog voor Museum Heerenveen haar deuren opent staan er vier bevlogen individuen buiten in de kou te wachten op een interview en fotomomentje. Vier mensen die cultureel Heerenveen graag op één platform bijeen willen brengen: een breed verankerd cultureel platform. Inmiddels is het al enkele maanden geleden dat de website cultuurpleinheerenveen.nl werd gelanceerd. Nu is het tijd voor een verbindende inspiratieavond!

De samenwerkende culturele partners zijn op dit moment Museum Heerenveen, Bibliotheken Mar en Fean, Ateliers Majeur en het Posthuis Theater. Het doel van deze samenwerking is helder: Kunst en cultuur stimuleren en een platform geven. “Heerenveen is een dynamische, ondernemende, op (top)sport gerichte gemeente met een rijke historische én hedendaagse cultuur. Zo’n gemeente verdient het om een breed verankerd cultureel platform te hebben!” vertelt Sytske Atsma (63) van Bibliotheken Mar en Fean.

Offline inspiratieavond

“Alle culturele organisaties kunnen zich aansluiten bij Cultuurplein Heerenveen. Cultuurplein is voor ons allemaal. Door relaties te leggen en te intensiveren kunnen culturele organisaties (amateurs en professionals) van elkaar leren, elkaar helpen en elkaar versterken. Om elkaar beter te leren kennen, organiseren wij op 21 februari een inspiratieavond voor het voltallige culturele veld in de gemeente Heerenveen.” merkt Linda Trip (34) van Museum Heerenveen op.

Tijdens de inspiratieavond kan het werkveld kennis maken met de mogelijkheden van deze culturele digitale ontmoetingsplek. Het thema van de avond is: ‘Vanuit passie ontstaan’. Sytske: “Cultuur wordt geboren uit passie. Deelnemers zetten deze intrinsieke passie op de bijeenkomst om in inspiratie: ontmoet en inspireer andere culturele aanbieders in de gemeente.” Gerard Wolters (65) van het Posthuis Theater vult aan: “Wij als culturele partners hebben een zeer diverse, maar allen een artistieke, achtergrond. Deze verschillen zouden we eigenlijk nog verder moeten uitbuiten. Diversiteit is onze kracht!”

Op reis naar verbondenheid

Het is nog een verrassing hoe de inspiratieavond zal verlopen. Inmiddels is heel cultureel Heerenveen uitgenodigd. Wat de partners wél weten is dat de hele avond rondom passie draait. Harry Koning (57) van Ateliers Majeur: “Bekende en minder bekende Heerenveeners met een culturele passie vertellen hun verhaal. Zo promoten we het Heerenveengevoel als het om cultuur gaat en kunnen wij gezamenlijk opkomen voor een bruisend cultureel leven. Ons plan heet niet voor niets ‘Op reis naar verbondenheid.”

“De website is dé culturele toegangspoort tot cultuur in Heerenveen, die bezoekers laat genieten van het totale culturele aanbod in onze gemeente. En op deze avond zal het Posthuis Theater fungeren als een fysiek plein vol ontmoetingen!” Gerard Wolters van het Posthuis heeft er enorm zin in: “Inwoners van Heerenveen cultureel verbinden via diverse culturele uitingen: erfgoed, verhalen, muziek, theater en beeldende kunst. Op cultuurpleinheerenveen.nl én de inspiratieavond. Graag tot ziens in het Posthuis Theater!”

Waar en wanneer:

Datum: 21 februari 2018
Tijd: 19.00 – 21.30 uur
Locatie: Posthuis Theater

Fotografie: Janita Baron. Vlnr: Harry Koning, Sytske Atsma, Linda Trip en Gerard Wolters.

De passie van Sytske Atsma
Directeur/bestuurder Bibliotheken Mar en Fean

“Mijn loopbaan ben ik gestart als docent in de beeldende vakken. Ik was heel actief bezig met theaterkostuums en modevormgeving. Als directeur van de bibliotheek raak je dat helemaal kwijt en toch blijft die behoefte om te maken. Mijn creativiteit uit ik nu in mijn passie om samen met anderen nieuwe, verrassende dingen te bedenken. Het is leuk om te zien hoeveel mensen in Heerenveen genieten van kunst en cultuur en actief bezig zijn.”

De passie van Harry Koning
Directeur/bestuurder Ateliers Majeur

“Kunst en cultuur hebben mij geleerd wie ik ben en mij gevormd tot wat ik nu ben. Dat wil ik graag aan iedereen overdragen. Kunst en cultuur verbindt, kent geen onderscheid tussen mensen of culturen. Met kunst en cultuur kun je tonen wat je voelt, wat je beweegt en dat mag je delen. Zelf schrijf ik veel muziek en teksten in de vorm van koormuziek, liedjes en muziektheater. Daarnaast zing ik veel en speel ik piano.”

De passie van Linda Trip
Directeur/conservator Museum Heerenveen

“Mijn hart ligt sinds mijn vijfde bij dans. Eerst klassiek ballet en nu zelfs hiphop. Daaruit voort komt een liefde voor klassieke muziek. Daarnaast ben ik sinds mijn kindertijd geïntrigeerd door historische kerkgebouwen: grote middeleeuwse kathedralen en de allermooiste stavkirken. We delen een gezamenlijk verleden waarvoor bewijs te vinden is in oude objecten en verhalen. Het vertellen van de verhalen bij de objecten en daarmee mensen niet alleen informeren maar ook raken, is mijn passie.”

De passie van Gerard Wolters
Directeur Posthuis Theater

“De uitdaging dat geen dag zich laat voorspellen en dat dat ook zo moet zijn. Niets erger dan regelmaat en zekerheid: Reizen is het doel van het leven, jammer dat je vaak ergens aankomt. Ik schrijf verhalen, in de breedste betekenis van het woord, om met anderen te delen wat ik tegenkom en vind. Het creëren van chaos in doen en denken met het doel nieuwe wegen te vinden, anders denken en open staan voor wat anderen drijft. Wanorde en warboel creëren ruimte en energie die leiden tot nieuwe vormen en ideeën.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *