Een nieuwe blik op… Dé aanvulling van mijn leven: Odd Fellows

Het zijn geen vrijmetselaars, ‘ze’ doen niet aan uitgebreide geheime rituelen en er is weinig spannends aan de gebeurtenissen achter de bekende façade van het pand aan de Herenwal. De Odd Fellows zijn ‘heel gewoon’ een groep mensen die meer uit het leven willen halen door de vriendschap en verbondenheid te zoeken met mensen die ook houden van verdiepende gesprekken over zeer diverse privé en/of maatschappelijk thema’s. En het enige geheim? Alles wat binnen de vrouwen- of mannenloge besproken wordt, blijft binnenskamers.

Maar hoe zit dat nu precies? Wat doen ze dan tijdens bijeenkomsten? En hoe komt het dat leden voor het leven blijven? Ik ga een diepgaand gesprek aan met Hilda (57) en Johannes (50). Twee leden die eigenlijk liever op de achtergrond blijven maar toch akkoord gingen met dit gesprek omdat ze de inwoners van Heerenveen graag willen vertellen wat lid worden van de Odd Fellows voor hen heeft betekend en waarom ze zich zo thuis voelen bij een vereniging die 200 jaar geleden ontstaan is uit de gildestructuur. Waarbij alles berust op drie pijlers: vriendschap, liefde en waarheid.

Lid worden

Hilda steekt vol enthousiasme van wal over haar man Wytze die al lang lid is en wiens moeder ook lid was. Hij vond dit ook echt iets voor zijn nieuwe vrouw maar hij kon het helaas niet echt goed uitleggen. Omdat alles wat binnen de loge besproken wordt niet op straat mag belanden. Pas bij het overlijden van Wytzes moeder ziet en snapt Hilda wat het lidmaatschap inhoudt. Eén van de zusters spreekt op de begrafenis en vervolgens is Hilda bij de rouwzitting die in de loge georganiseerd wordt. Hilda’s interesse is gewekt. Ze heeft veel gesprekken gevoerd met leden om te begrijpen wat het lidmaatschap betekent en wat er van je verwacht wordt. Daarmee wilde ze zich goed voorbereiden. Want voor haar was het lidmaatschap niet voor even maar voor de rest van haar leven. Het moest een weloverwogen keuze zijn.

Allemaal vrouw

“Vanaf het eerste moment, zo’n 3,5 jaar geleden, voelde het goed! Leeftijd valt weg, we zijn allemaal vrouw en we hebben allemaal ons eigen verhaal. Daarin kun je elkaar echt vinden. Ik vind hier vriendschap, verbondenheid en een stukje verdieping. Ik ben zeker geen groepsmens. Het was daarom een leerproces voor mij: hoe voel ik mij prettig en comfortabel in een groep? Wij zusters hebben onze eigen avonden. Er zijn zo’n 60 dames lid maar niet iedereen is altijd aanwezig op deze avonden. Ik vond het spannend om binnen te komen maar werd direct geaccepteerd zoals ik ben. Dat groepsproces voelt goed! Ik spreek nu ook makkelijker voor een groep mensen. En ik vind dat ik een wijzer mens geworden ben en misschien wel een beter mens. Maar, we blijven uiteindelijk hele gewone mensen hoor!”

Verdieping

“Onze bijeenkomsten beginnen in de ruimte boven, de bezinningsruimte, en bestaan uit een voorwoord van de voorzitter, een persoonlijke bijdrage van een broeder/zuster en vervolgens geeft de ondervoorzitter ons een gedachte mee voor de ‘buitenwereld’. Zo verrijken we onszelf om de wereld een beetje mooier te maken. In de nazit, gezellig met hapje en drankje, wordt er veelal nog nagesproken over de bouwsteen en/of kun je je eigen verhalen kwijt. Het belangrijkste is in ieder geval dat wij vragen stellen en niet veroordelen. We voeren goede gesprekken. Als ik thuiskom, zit ik dan ook altijd vol energie,” vertelt Hilda enthousiast.

Internationaal

Lange tijd was er een zuster die verhuisd was naar Denemarken maar die wel hier lid bleef. Ook al was ze er praktisch nooit. Maar dat geeft wel de verbondenheid aan. “Overigens zitten er loges over de hele wereld dus bij verhuizing kun je je natuurlijk ook daar aansluiten,” vult Johannes aan. “Het draait om het zuster- en broederschap. We zijn een besloten club. Er is geen ballotage maar we moeten wel het vertrouwen in elkaar kunnen hebben dat we kunnen omgaan met de geheimen van een ander.” Hilda: “Zo krijg je dingen te horen waarvan je denkt, dat is pittig! Er zijn bijeenkomsten waarbij ik met tranen in mijn ogen luister naar het verhaal van een zuster. Maar natuurlijk ook avonden met hele leuke en vrolijke verhalen. Het gaat hier echt over het leven.”

Midlifecrisis

Johannes begon in 2015 met hardlopen én kocht een cabrio. Hij vroeg zich hardop af of dit nu het leven is? Hij wilde zich verdiepen, inzetten voor de maatschappij en ging op zoek naar een aanvulling in zijn leven. “Je kunt hier je verhaal kwijt en jezelf ontwikkelen. Daarom vind ik het plezierig om hier elke dinsdagavond naar toe te komen met mijn broeders. Deze tijd investeer ik echt in mijzelf. Deze avond pakt niemand van mij af. Zelfs mijn voetbalseizoenskaarten gebruik ik niet op dinsdagavonden. Het gaat hier namelijk niet om wat je bent maar over wie je bent. Politiek en godsdienst zijn trouwens nooit discussiepunten, dat mag gewoon niet. Inmiddels ben ik ondervoorzitter en mag ik elke week het slotwoord doen. Dit zorgt ervoor dat ik nog actiever verschillende kranten en tijdschriften lees en gedurende de week ook veel nadenk over diverse thema’s.”

Vooruit!

“We zijn op de trom aan het slaan om de schwung terug te krijgen van dit gezelschap. We steunen goede doelen, doen vrijwilligerswerk en zijn maatschappelijk betrokken. Ik denk wel dat wij alles zien als een leermoment. Je leeft bewuster,” meent Johannes. Ik probeer daarmee het gehele verhaal te concluderen met: een betere versie van jezelf worden. Maar Hilda kan het mooier zeggen:

Je kunt door wie je bent en wat je doet in je eigen omgeving
dat kleine beetje verschil maken!

Spreuk Iris Rebekkahloge: “Tel niet de dagen maar zorg dat de dagen tellen.”
Spreuk Johan Willem Frisologe: "Geloof degenen die de waarheid zoeken; twijfel aan degenen die hen hebben gevonden."

Johannes voor de bekende gevel van het Odd Fellows pand aan de Herenwal. “Ik was altijd benieuwd naar wat er achter deze gevel schuilging. Nu organiseren we open avonden. Op 29 mei heeft de vrouwenloge een open avond; wees welkom!”

Tekst en foto’s: Janita Baron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *